torsdag 30 september 2010

Speltoppen vecka 38

Halo: Reach får maka på sig redan efter en vecka i topp. Det passeras av nykomlingen Civilization V men också av NHL 11 till PlayStation 3. En del äldre FPS har fallit bort helt. Battlefield: Bad Company 2 är borta, Call of Duty: Modern Warfare 2 likaså efter en evighet på topp 20 på flera format. Mafia II faller rejält och nykomlingen Dead Rising 2 gör en hygglig debut med två platser på topp 10. Super Mario Galaxy 2 hänger på en skör tråd.

Totalt sett är det PlayStation 3 och Xbox 360 som dominerar den gångna veckan.

Multiformat
1. Civilization V (PC)
2. NHL 11 (PS3)
3. Halo: Reach (360)
4. NHL 11 (360)
5. F1 2010 (PS3)
6. Sports Champions (PS3 Move)
7. Starcraft II: Wings of Liberty (PC)
8. Dead Rising 2 (360)
9. F1 2010 (360)
10. Dead Rising 2 (PS3)
11. Assassin's Creed II (PS3)
12. FIFA 10 (PS3)
13. The Sims 3 Gasen i Botten (PC)
14. Guitar Hero Warriors of Rock (360)
15. Assassin's Creed II (360)
16. Mafia II (PS3)
17. Guitar Hero Warriors of Rock (PS3)
18. New Super Mario Bros. Wii (Wii)
19. New Super Mario Bros. (DS)
20. Super Mario Galaxy 2 (Wii)

PS3: 8
360: 6
PC: 3
Wii: 2
DS: 1

PC
1. Civilization V
2. Starcraft II: Wings of Liberty (PC)
3. The Sims 3 Gasen i Botten
4. World of Warcraft
5. Call of Duty: Modern Warfare 2
6. Battlefield: Bad Company 2
7. The Sims 3
8. World of Warcraft: Wrath of the Lich King
9. Counter-Strike 1: Anthology
10. F1 2010

Xbox 360
1. Halo: Reach
2. NHL 11
3. Dead Rising 2
4. F1 2010
5. Guitar Hero Warriors of Rock
6. Assassin's Creed II
7. Mafia II
8. Battlefield: Bad Company 2
9. Red Dead Redemption
10. Call of Duty: Modern Warfare 2

Wii
1. New Super Mario Bros. Wii
2. Super Mario Galaxy 2
3. NHL Slapshot
4. Wii Sports: Resort
5. Mario Kart Wii
6. Wii Fit Plus
7. Guitar Hero Warriors of Rock
8. Lego Harry Potter: Years 1-4
9. Lego Batman
10. EA Sports Active

PlayStation 2
1. FIFA 10
2. EyeToy Play Astra Zoo
3. Lego Batman
4. Lego Indiana Jones the Original Adventures
5. GTA San Andreas
6. Guitar Hero Metallica
7. Singstar ABBA
8. Star Wars Battlefront 2
9. Lego Star Wars 2 The Original Trilogy
10. Bakugan: Battle Brawlers

PlayStation 3
1. NHL 11
2. F1 2010
3. Sports Champions (Move)
4. Dead Rising 2
5. Assassin's Creed II
6. FIFA 10
7. Mafia II
8. Guitar Hero Warriors of Rock
9. Battlefield: Bad Company 2
10. Red Dead Redemption

Nintendo DS
1. New Super Mario Bros.
2. Lego Batman
3. Mario Kart DS
4. Lego Star Wars 1 & 2: The Complete Saga
5. Super Mario 64 DS
6. Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs
7. Lego Indiana Jones 2: The Adventure Continues
8. Lego Harry Potter: Years 1-4
9. Littlest Pet Shop Friends: Beach
10. Littlest Pet Shop Friends: City

PSP
1. Kingdom Hearts: Birth by Sleep
2. Lego Indiana Jones 2: The Adventure Continues
3. Phantasy Star Portable 2
4. Ratchet & Clank: Size Matters
5. Lego Harry Potter: Years 1-4
6. Little Big Planet
7. Valkyria Chronicles 2
8. Ace Combat: Joint Assault
9. Toy STory 3: The Video Game
10. FIFA 10

Källa: Dataspelsbranschen/media control GfK

Nintendo sänker förväntningar

Nu har Nintendo själva berättat när Nintendo 3DS lanseras i Japan. Svaret är i februari 2011. Till Europa kommer den i mars.

Nintendo har höga förhoppningar på sin produkt. De tror sig kunna sälja fyra miljoner enheter mellan releasen den 26 februari och räkenskapsårets slut den 31 mars. Inte alls otroligt givet vilka framgångar Nintendo DS har haft.

Nintendo har sänkt sina vinstförväntningar med mer än hälften detta räkenskapsår, från 2,4 miljarder dollar till 1,1 miljarder. Detta skulle delvis förklaras av en starkare yen men också av fallande försäljning. Företaget skruvar ned förväntningarna på både Wii och Nintendo DS. Wii sålde över 20 miljoner enheter under Nintendos förra räkenskapsår (som alltså avslutades den 31 mars i år). När detta år läggs till handlingarna räknar Nintendo med att ha sålt 17,5 miljoner Wii-konsoler. Under de senaste åren ser vi en fallande trend från 27 miljoner till 20 och nu kanske strax över 17.

tisdag 28 september 2010

Recension: Halo: Reach

Historier som vi redan vet slutet på fortsätter att fascinera oss. James Camerons Hollywoodspektakel Titanic trollband en hel värld, trots att vi visste att fartyget skulle gå på ett isberg och sjunka. Kvar lever legenden om heroiska män som accepterade sitt öde och räddade kvinnor och barn. Även Halo: Reach är en berättelse om heroism, kamp och undergång. Detta är början på sagan.

Bungie omdefinierade FPS-genren för mig 2002 när jag först satte tänderna i Halo vid releasen av Xbox. Jag gillade inte genren tidigare, upplevde den som monoton och endimensionell. Allt vi, lite tillspetsat, förväntades göra var att springa i korridorer och döda allt som kom i vår väg. Halo såg annorlunda ut. Och det drevs av en story. Det kom, det spelades och det segrade.

När Bungie nu tar farväl av sitt älskade Halo gör de det med ett spel som är del noll i den berättelse vi redan har följt. Halo: Reach utspelas alltså före det första Halo. Någon ringvärld har vi inte sett till ännu. Kampen utspelas i stället på planeten Reach, mänsklighetens sista brofäste innan vår egen planet. Planeten anfalls med fruktansvärd kraft av covenanterna.

I stället för att kontrollera Master Chief, den enda överlevande soldaten från Spartanprojektet efter slaget om Reach, tar vi kontrollen över det senaste tillskottet i Noble Team - en grupp av sex Spartan-soldater. Skillnaden illustreras genast av att det både går att välja kön på soldaten och utseende på utrustningen, som dessutom kan uppdateras.

Skillnaden i själva spelandet är dock hårfin. Den fantastiska kontrollen är densamma - bortsett från att Bungie valt att ta bort möjligheten att använda två skjutvapen samtidigt, vilket är en balansmässig förtjänst. Ändå känns allt plötsligt väldigt annorlunda när jag landstiger på Reach. Jag möts omgående av en liten flock strutsar som flyr undan eldgivningen. Jag siktar fåglar i skyn. Planeten lever på ett sätt som Halo, eller Jorden, aldrig gjorde. Spelkontrollen har alltid varit Halo-spelens främsta styrka. Men trots dess fantastiska precision går det inte att komma ifrån att kontrollen ger sken av att spelaren sitter i ett slags hög rullstol. Man flyter fram över marken i stället för att gå. Klättra går inte, ej heller att klämma sig in i trånga utrymmen. En mer flexibel förstapersonsvy á la Condemned hade inte skadat.

Fienderna imponerar i Halo: Reach. De är fler till antalet och samarbetar bättre för maximal effekt. De siktas från kanontorn, hustak och klippor. Dessutom talar de numera sitt eget språk vilket får dem att framstå som mer brutala. Precis som tidigare förekommer många stridigheter från olika fordon, strider som tillhör några av spelets roligaste och mest fartfyllda.


Den artificiella intelligensen i spelet har hyllats. Med viss rätt. Den är emellertid långt ifrån oklanderlig. Att låta dina medkämpar köra Warthogen är sällan en bra idé eftersom de uppenbarligen saknar körkort. Vidare finns det gott om tillfällen när man utan större bekymmer kan attackera fiender bakifrån då de bara står och hänger. Enstaka buggar med karaktärer som går genom väggar eller står och springer vid ett hinder stör också helhetsbilden av ett väldigt genomarbetat spel.

Fördelen med att vara en i ett litet team skulle vara teamkänslan. Men känslan att vara en grupp som slåss för varandra infinner sig tyvärr ganska sällan. Ofta är man som spelare lika ensam som någonsin Master Chief var. Man får en order och utför den. Från punkt A till punkt B. Bungie har ansträngt sig för att försöka frammana känslor mellan spelaren och de övriga fem i gruppen och ett visst band hinner faktiskt skapas under spelets ungefär nio timmar långa äventyr. Men eftersom det faktiskt rör sig om soldater som ska dö i strid, vilket vi alla vet när vi börjar spela, hade jag gärna sett Bungie ge utrymme för mer känslor i mänskliga relationer. Den hårdkokta fasaden förtar mycket av de känslomässiga band som hade kunnat skapas.

Halo: Reach bjuder på de mest storslagna och ödesmättade striderna vi sett i något Halo-spel. Bungie har uppenbarligen förstått att det vi gillar mest med Halo är stora utomhusstrider. Sådana vimlar det av i Halo: Reach, tidvis är det en ren kakafoni som möter mig på slagfältet från alla håll och kanter. Tempot är ständigt högt. Strider på marken avlöses av å ena sidan luftstrider med attackhelikopter och å den andra rymdkrig. Det har pratats en del på förhand om de för Halo-spelen helt unika inslagen. Dit hör inte minst möjligheten att kontrollera ett rymdskepp. Episoden i spelet är kort men mycket underhållande. Känslan av att klättra in i ett skepp och flyga iväg är oerhört mäktig. Halo: Reach är på detta vis betydligt mer varierat än sina föregångare, där bland det roligaste man fick göra var att krossa fienden med en stridsvagn eller göra flygkonster med en Banshee.

Tidigare spel har lidit av vissa extremt monotona passager. Det var The Library i det första Halo och fortsatte med liknande banor i både Halo 2 och Halo 3, där fem timmars eufori bröts av med flera timmars kamp i en pulserande tjocktarm (se recensionen här). Denna totala scenförändring finna inte i Halo: Reach. Bungie har gjort läxan, lyssnat till fansen och skapat sitt mest varierade och samtidigt välgjorda Halo. Samtidigt återfinns de repetitiva inslagen även i Halo: Reach. De enskilda uppdragen handlar påfallande ofta om att trycka på en knapp för att aktivera något. Vägen dit kan vara nog så underhållande, men uppdragens mål hade definitivt kunnat varieras ytterligare för att kännas meningsfulla.

Det vilar en ödesmättad stämning över hela spelet som jag gillar. Det ger spelandet en känsla av allvar som till viss del har saknats i föregående delar. Denna stämning kan skönjas i allt från musik till sönderbombade byggnader och eldhärjade horisonter. Miljöerna är överlag fantastiska. Storslagna utomhusmiljöer av det slag vi lärt oss älska blandas med såväl enklare träbyggnader som futuristisk 2550-talsarkitektur som imponerar både interiört och exteriört. Miljöerna är dessutom mer interaktiva än tidigare. Grafiskt är Halo: Reach klart skarpare och mer detaljerat än Halo 3, även om det inte bryter någon ny mark. Sannolikt gränsar det till vad Xbox 360 klarar av att rita upp. Vapen, fordon, fiender och medkämpar ser alla bättre ut än tidigare.

Nu har jag hittills bara skrivit om singleplayerdelen. Multiplayerdelen kan du läsa mer om här och här. Halo: Reach kommer, precis som sina föregångare, att leva vidare på Xbox Live i många år framöver.

Halo: Reach är Bungies bästa Halo-spel. Det är inte fritt från brister, men det är vackert och episkt, välavvägt och underhållande. Precis som tidigare Halo-spel är det lagom långt. Och det kommer definitivt att ge dig lust att spela om de tidigare Halo-spelen bara för att fortsätta kampen, fylla i luckorna och förstå mer av helheten. Halo: Reach är Bungies sista pusselbit. De har gett oss ett storslaget farväl. I gengäld kommer vi att minnas Reach.

Format: Xbox 360
Betyg: 9/10


Pusselbitar till historien bakom Halo: Reach
kan hittas i tidigare Halo-spel, här i Halo 3: ODST.

måndag 27 september 2010

Nintendo 3DS släpps i november

Enligt den tyska tidningen Bild kommer Nintendos senaste tillskott på den portabla spelmarknaden, Nintendo 3DS, släppas den 11 november i Japan. Priset blir 200 euro/269 dollar, ungefär 1 900 kronor.

Till Europa kommer det lilla underverket först nästa år. Innan våren är kommen ska vi ha fått lägga vantarna på maskinen, som i vanlig ordning lär bli dyrare här än i Japan. Räkna med 2 500 kronor.

Nintendo satsar på trygga kort till releasen. Två av releasespelen heter nämligen Mario Kart 3D och The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D.

Japanerna får den först. Och billigast.

fredag 24 september 2010

Dreamcasts att drömma om

Dreamcast är av många nostalgiker den mest hyllade retrokonsolen. Vi som var med, köpte den tidigt och upplevde dess uppgång och fall anser alla att det inte bara är en av de bästa konsolerna någonsin utan också en av de snyggaste. Vissa nöjer sig dock inte med det utan förskönar konsolen ytterligare med lite spelmotiv. Vackert!

Galna ChuChu Rocket.

Attitydfulla Jet Set Radio.

Vackra Shenmue.

torsdag 23 september 2010

Speltoppen vecka 37

Som väntat är det Halo: Reach som regerar bland spelstjärnorna under förra veckan. Ett nytt NHL från EA brukar krossa det mesta på topplistorna, men Halo: Reach står pall. Återstår att se hur länge det håller i sig. En gissning är att Starcraft II: Wings of Liberty ganska snart är tillbaka i toppen igen.

Anmärkningsvärt är att Metroid: Other M, som knep en svag 17:e plats förra gången, helt faller ur nu och är faktiskt bara tionde bäst säljande Wii-spel. Några globala försäljningssiffror för spelet har hittills inte rapporterats. Ett Move-spel slår sig in i toppen, det är Sports Championship (tänk Wii Sports).

Multiformat
1. Halo: Reach (360)
2. NHL 11 (PS3)
3. NHL 11 (360)
4. Sports Champions (PS3 Move)
5. Starcraft II: Wings of Liberty (PC)
6. Mafia II (PS3)
7. Wii Sports Resort (Wii)
8. The Sims 3 Gasen i Botten (PC)
9. Call of Duty: Modern Warfare 2 (PC)
10. New Super Mario Bros. (DS)
11. Super Mario Galaxy 2 (Wii)
12. World of Warcraft (PC)
13. New Super Mario Bros. Wii (Wii)
14. Mafia II (360)
15. World of Warcraft: Wrath of the Lich King (PC)
16. Red Dead Redemption (PS3)
17. The Sims 3 (PC)
18. Battlefield: Bad Company 2 (PC)
19. Battlefield: Bad Company 2 (PS3)
20. NHL Slapshot (Wii)

PC: 7
PS3: 5
Wii: 4
360: 3
DS: 1

PC
1. Starcraft II: Wings of Liberty (PC)
2. The Sims 3 Gasen i Botten
3. Call of Duty: Modern Warfare 2
4. World of Warcraft
5. World of Warcraft: Wrath of the Lich King
6. The Sims 3
7. Battlefield: Bad Company 2
8. Counter-Strike 1: Anthology
9. The Sims 3 Drömjobb
10. World of Warcraft: Battlechest

Xbox 360
1. Halo: Reach
2. NHL 11
3. Mafia II
4. Red Dead Redemption
5. Battlefield: Bad Company 2
6. Skate 3
7. Call of Duty: Modern Warfare 2
8. GTA IV
9. Assassin's Creed II
10. FIFA 10

Wii
1. Wii Sports: Resort
2. Super Mario Galaxy 2
3. New Super Mario Bros. Wii
4. NHL Slapshot
5. Mario Kart Wii
6. Wii Fit Plus
7. EA Sports Active
8. Lego Harry Potter: Years 1-4
9. Lego Batman
10. Metroid: Other M

PlayStation 2
1. FIFA 10
2. EyeToy Play Astra Zoo
3. GTA San Andreas
4. Guitar Hero Metallica
5. Lego Batman
6. Lego Indiana Jones the Original Adventures
7. Star Wars Battlefront 2
8. Lego Star Wars 2 The Original Trilogy
9. Singstar Svenska Hits Schlager
10. Singstar ABBA

PlayStation 3
1. NHL 11
2. Sports Champions (Move)
3. Mafia II
4. Lego Star Wars 2 The Original Trilogy
5. Battlefield: Bad Company 2
6. Call of Duty: Modern Warfare 2
7. Assassin's Creed II
8. Tiger Woods PGA Tour 11
9. Start The Party (Move)
10. GTA IV

Nintendo DS
1. New Super Mario Bros.
2. Mario Kart DS
3. Lego Batman
4. Lego Indiana Jones 2: The Adventure Continues
5. Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs
6. Lego Harry Potter: Years 1-4
7. Littlest Pet Shop Friends: Beach
8. Super Mario 64 DS
9. Littlest Pet Shop Friends: City
10. Pokémon SoulSilver

PSP
1. Kingdom Hearts: Birth by Sleep
2. Valkyria Chronicles 2
3. Little Big Planet
4. Ratchet & Clank: Size Matters
5. Lego Indiana Jones 2: The Adventure Continues
6. Tekken 6
7. Gran Turismo
8. Lego Harry Potter: Years 1-4
9. Secret Agent Clank
10. ModNation Racers

Källa: Dataspelsbranschen/media control GfK

onsdag 22 september 2010

Fler Halo i framtiden

Halo: Reach är Bungies sista Halo-spel. Hädanefter kommer de att samarbeta med Activision med en helt ny franchise. Microsoft äger dock rättigheterna till Halo och har inte för avsikt att låta varumärket vila.

Enligt Microsoft är ett nytt Halo vart tredje år, som varit den tid Bungie tagit på sig mellan varje spelsläpp ända sedan det första Halo, för sällan. Detta skulle alltså kunna betyda att vi kommer att få se ett nytt Halo vartannat år framöver. Är viljan att mjölka varumärket verkligen så stark att hänsyn till inflation inte tas?

Den stora frågan är vad det kommer att betyda för kvaliteten. Och intresset. Visst går det att pumpa ut bra uppföljare med korta mellanrum - se bara på Assassin's Creed - men om konsumenterna dränks i uppföljare finns risk för att hypen avtar. Halo skulle bli en spelserie bland alla andra. I förlängningen är det Microsoft som skulle förlora på detta.

Jag skulle hellre se att Microsoft höll sig, satsade på att utveckla andra varumärken och släppte Halo 4 till nästa generations Xbox i stället. Jag tror nämligen att den kan komma tidigare än Microsoft i dag hoppas på.

Framtiden får utvisa vad som händer med Halo. Det enda vi vet är att den som vill följa Master Chiefs äventyr även i framtiden, behöver en Xbox-konsol.

tisdag 21 september 2010

PlayStation 3 på frammarsch i öst

Jag har tidigare skrivit om hur Wii tycks vara på tillbakagång. Tre månader i rad har Nintendos succékonsol fått stryk i USA av Xbox 360 och i augusti gick även PlayStation 3 förbi. Det återstår att se hur det ser ut när siffrorna för september summeras, men med tanke på releasen av Move till PlayStation 3 och framför allt Halo: Reach till Xbox 360 är det inte osannolikt att Wii får stryk igen.

I Japan tycks vi kunna se samma tendens. PlayStation 3 har sålt något bättre än Wii hittills i år och väntas sälja bättre när år 2010 läggs till handlingarna. Det tycks således vara mer än bara en tillfällig trend koncentrerad till ett specifikt område. Några månatliga siffror för Europa finns i vanlig ordning inte vilket gör det svårt att dra några generella slutsatser för alla tre stora marknader.

Wii är en gammal konsol och den har sålt fantastiskt bra. Långt över 70 miljoner sålda enheter så långt är nästan lika mycket som Xbox 360 (drygt 40 miljoner) och PlayStation 3 (38 miljoner) tillsammans. Vi bör således påminna oss om att försäljningstappet är från en redan mycket hög nivå. Men. Kanske är det så att intresset för Nintendos konsol är på väg att mattas. I så fall är det inget konstigt. Den har funnits ute i snart fyra år och konsoler brukar ersättas i femårsintervaller. Någon ny konsolrelease blir det knappast nästa år, däremot kan det mycket väl bli en visning av en ny konsol på E3 sommaren 2011 för en release hösten 2012.

Både Sony och Microsoft är inställda på senare releaser än så, men det beror förstås på hur deras konsoler säljer framöver. För Microsoft är Kinects framgångar helt avgörande. Om kameran blir en flopp kommer Microsoft tvingas lansera nästa generations Xbox inom två år. Xbox 360 börjar kännas ganska daterad. Inte ens nya storspel som Halo: Reach ger någon riktig wow-känsla. Slim-versionen av Xbox 360 har gett ett lyft, men det räcker inte om Kinect inte säljer bra och ger formatet ett andra liv.

För Sony är läget ljusare. PlayStation 3 har haft en positiv trend de senaste 13 månaderna. Lanseringen av PS3 Slim har tillsammans med prisreduktioner gjort konsolen mer attraktiv. Lägg därtill Move. Sony befinner sig just nu i ett mycket bra läge. De har en konsol som fortfarande känns rätt fräsch, som har en positiv försäljningskurva och en ny rörelsekänslig handkontroll att tillgå. Många starka spelreleaser väntar. Lägg därtill 3D-funktionalitet vilket kan bli ett litet extra försäljningsargument om intresset för 3D-film stiger. Microsoft har all anledning att bita på naglarna inför novemberreleasen av Kinect.

Sony befinner sig i ett perfekt läge med PlayStation 3 just nu.

lördag 18 september 2010

Speltoppen vecka 36

Det är stor PC-dominans i den svenska spelförsäljningen just nu. Tio av de 20 bäst säljande spelen är till PC. Starcraft II: Wings of Liberty fortsätter att toppa och Xbox 360 har bara ett enda spel i topp 20. Det är som om spelarna gått och väntat in releasen av Halo: Reach. Nästa vecka vågar jag gissa att plats nummer 1 innehas av Noble Team...

Mafia II till PC faller som en sten nu, detsamma gäller Metroid: Other M till Wii som placerar sig först på 17 plats. Noterbart är också att Red Dead Redemption, efter en lång tid av stark försäljning, faller tillbaka på bred front. För första gången på jag-vet-inte-hur-länge hittar även ett PSP-spel in på topp 20. Kingdom Hearts: Birth by Sleep kniper sjätteplatsen!

Multiformat
1. Starcraft II: Wings of Liberty (PC)
2. Mafia II (PS3)
3. The Sims 3 Gasen i Botten (PC)
4. Mafia II (360)
5. New Super Mario Bros. (DS)
6. Kingdom Hearts: Birth by Sleep (PSP)
7. Call of Duty: Modern Warfare 2 (PC)
8. World of Warcraft (PC)
9. Super Mario Galaxy 2 (Wii)
10. Battlefield: Bad Company 2 (PS3)
11. New Super Mario Bros. Wii (Wii)
12. Red Dead Redemption (PS3)
13. The Sims 3 (PC)
14. Battlefield: Bad Company 2 (PC)
15. Mafia II (PC)
16. World of Warcraft: Wrath of the Lich King (PC)
17. Metroid: Other M (Wii)
18. Ruse (PC)
19. Call of Duty: Modern Warfare 2 (PS3)
20. Counter-Strike 1: Anthology (PC)

PC: 10
PS3: 4
Wii: 3
360: 1
DS: 1
PSP: 1

PC
1. Starcraft II: Wings of Liberty (PC)
2. The Sims 3 Gasen i Botten
3. Call of Duty: Modern Warfare 2
4. World of Warcraft
5. The Sims 3
6. Battlefield: Bad Company 2
7. Mafia II
8. World of Warcraft: Wrath of the Lich King
9. Ruse
10. Counter-Strike 1: Anthology

Xbox 360
1. Mafia II
2. Call of Duty: Modern Warfare 2
3. Battlefield: Bad Company 2
4. Skate 3
5. GTA IV
6. Red Dead Redemption
7. FIFA 10
8. Tiger Woods PGA Tour 11
9. Ruse
10. BioShock 2

Wii
1. Super Mario Galaxy 2
2. New Super Mario Bros. Wii
3. Metroid: Other M
4. Mario Kart Wii
5. Wii Sports: Resort
6. Lego Harry Potter: Years 1-4
7. Wii Fit Plus
8. Super Mario Galaxy
9. EA Sports Active
10. Tiger Woods PGA Tour 11

PlayStation 2
1. FIFA 10
2. Guitar Hero Metallica
3. Lego Batman
4. Lego Indiana Jones the Original Adventures
5. Lego Star Wars 2 The Original Trilogy
6. EyeToy Play Astra Zoo
7. Star Wars Battlefront 2
8. Singstar ABBA
9. GTA San Andreas
10. Band Hero

PlayStation 3
1. Mafia II
2. Battlefield: Bad Company 2
3. Red Dead Redemption
4. Call of Duty: Modern Warfare 2
5. Skate 3
6. Assassin's Creed II
7. Tiger Woods PGA Tour 11
8. Ruse
9. GTA IV
10. Spider-Man Shattered Dimensions

Nintendo DS
1. New Super Mario Bros.
2. Mario Kart DS
3. Lego Batman
4. Lego Harry Potter: Years 1-4
5. Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs
6. Littlest Pet Shop Friends: City
7. Littlest Pet Shop Friends: Beach
8. Lego Indiana Jones 2: The Adventure Continues
9. Super Mario 64 DS
10. Pokémon SoulSilver

PSP
1. Kingdom Hearts: Birth by Sleep
2. Valkyria Chronicles
3. Ratchet & Clank: Size Matters
4. Toy Story 3: The Video Game
5. FIFA 10
6. Lego Indiana Jones 2: The Adventure Continues
7. ModNation Racers
8. Little Big Planet
9. Lego Harry Potter: Years 1-4
10. Daxter

Källa: Dataspelsbranschen/media control GfK

fredag 17 september 2010

Sexualskräck hindrar spelsläpp


Xbox 360-versionen av sex- och samlevnadsspelet Privates ställs in. Anledningen är att spelet inte skulle godkännas av förhandscensuren. Det anses helt enkelt inte lämpligt till följd av sitt sexuella innehåll.

Privates är nu inget explicit sexuellt spel på ett vuxet sätt. Det är ett lättsamt spel i vilket spelaren bekämpar infektioner på människokroppen med olika sorters vapen. Eartworm Jim i skrevet, typ.

Spelbranschen blir allt mer lik filmbranschen. Att skjuta skallen av folk, att skildra tortyr och stympning, att visa övervåld, är helt OK. Men så fort det blir lite naket, även om det är i ett synnerligen skämtsamt format, slår censuren till.

Det är lite tråkigt att spelbranschen blivit så pryd.

torsdag 16 september 2010

Kinect Microsofts största satsning hittills


Microsoft genomför en rekordsatsning med Kinect. Lanseringen är dyrare än lanseringen av självaste Xbox 360. Det säger en del om hur viktig lanseringen i november är för Microsoft. De har haft Sony flåsande i nacken en längre tid nu men fått lite tillfällig respit genom ökad försäljning tack vare nylanseringen av Xbox 360. Kinect ska se till att Sony hålls på avstånd och att Xbox 360 ges längre liv.

Microsoft räknar med att sälja tre miljoner Kinect-enheter under julen. Bedömare har tidigare, baserat på bland annat förbokningarna, talat om en siffra på runt fyra miljoner. Aaron Greenberg berättar för Gamasutra att de ser på lanseringen av Kinect som en lansering av en helt ny plattform, nästan en ny spelgeneration. Förhoppningen är att Xbox 360, som i höst har funnits ute i fem år (vilket brukar vara en normal livslängd innan en konsol ersätts), ska kunna leva i minst ytterligare fem. Hur det blir med den saken återstår att se. Många förbokningar och positiv respons från återförsäljare tyder i alla fall på en lyckad release för Kinect. Personligen kan jag tycka att det om något år behövs en ny konsol på marknaden. Jag skulle helst inte vilja spela även nästa Halo på Xbox 360. Kinect har inte så mycket att tillföra ett klassiskt actionspel.

Vid Tokyo Game Show har Microsoft visat upp flera nya Kinect-spel, däribland Haunt (av skaparen till PlayStation-klassikern Parappa the Rapper), som utspelas inne i ett spökhus och Segas Rise of Nightmares, som också ska bli något slags skräckis. Därtill har Suda 51 spel på gång som använder Kinect, vilket kan bli spännande. Men det mest överraskande Kinect-utspelet hittills måste nog ändå vara Capcoms beslut att göra ett Steel Battalion som använder Microsofts rörelsekamera. Vi minns alla den fantastiska kontrollen och de tunga robotarna. Är tanken att vi, stående framför TV:n, ska klampa omkring som mecha-robotar? Det blir säkrast att dra för gardinerna i så fall.

Vi lär få se mycket experimenterande under den första tiden när utvecklarna lär sig de nya koncepten. Risken är således att vi under Kinects första år kommer att få många lättsamma och ytliga spelupplevelser.

PlayStation 3 3D-kompatibel

Genom en uppdatering nästa vecka blir PlayStation 3 kompatibel med Blu-ray-filmer i 3D. Uppdateringen blir tillgänglig den 21 september.

Återstår bara för oss konsumenter att skaffa en 3D-TV. Och för filmbolagen att släppa filmer i 3D så att det finns något att titta på...

Halo: Reach får flygande start

Med den dyraste reklamkampanjen någonsin räknade Microsoft utan tvekan med att Halo: Reach skulle bli en succé. Och det har börjat rätt bra.

Enligt Microsoft gav spelet intäkter på 200 miljoner dollar under det första dygnet. Enbart i Storbritannien såldes 330 000 exemplen den första dagen.

Att Halo: Reach skulle sälja bra var det knappast någon som tvekade om. Frågan har snarare varit hur mycket spelet kommer att pusha försäljningen av Xbox 360. Det får vi veta först en bit in i oktober.

onsdag 15 september 2010

Wii på dekis?

Wii har problem. Tre månader i rad har Nintendos succékonsol fått stryk av Xbox 360 i USA, i augusti gick även PlayStation 3 förbi månatlig försäljning. Därmed är augusti 2010 den sämsta månaden hittills för Wii sedan konsolen lanserades. Fyra av de tolv sämsta månaderna har kommit under 2010. Är det en slump? Är det tillfälligt? Eller ser vi en definitiv tillbakagång för Wii?

Vi vet att den går knackigt i USA och Japan just nu (medan siffror för Europa i vanlig ordning saknas). Men vi ska också påminna oss om vilken nivå fallet kommer ifrån. Wii har fullständigt utklassat motståndet i flera år och många månader sålt mer än Xbox 360 och PlayStation 3 tillsammans. Vissa bedömare menar ändå att det är en varningssignal för Nintendo att deras konsol börjar tappa styrfart. Succékonsolen PlayStation 2 fortsatte nämligen att sälja bra i takt med att den åldrades. Och det är i princip bara Nintendo själva som står för succéspelen till Wii.

Från och med november har Nintendo dessutom en helt ny marknad att möta. Sony har redan lanserat sin Wiimote-kopia Move, i november släpper Microsoft sin Kinect. Hur kunderna reagerar återstår att se, men utvecklarna Take-Two har sin åsikt klar: Move är "Wii HD" och en naturlig uppgradering för alla som tröttnat på sin Wii och blivit lite äldre. Om det nu är så, har Nintendo problem.

Detta betyder att konsumenterna inte automatiskt kommer att efterfråga en HD-version av Wii. Den erbjuds redan av Sony. Om Nintendo ska kontra, måste de göra det med något helt nytt. Nintendo 3DS är deras bärbara försök. När får vi se efterföljaren till Wii? Kanske förr än du anar.

Färdigviftat? Förmodligen inte, men Nintendo viftar just nu i motvind.

Välkommen till Reach

I Halo: Reach får vi uppleva händelserna före det första Halo, den ödesdigra kampen på planeten Reach. Vi vet redan hur det går, vi vet att de soldater vi gestaltar är dödsdömda, men i likhet med historien om Titanic fascineras vi ändå. Även en undergång är värd att uppleva.

Det vilar en ödesmättad stämning över Halo: Reach. Från titelskärmen till spelets början och vidare låter både musik, miljöer och väder oss veta att detta inte är någon picknick. Detta är en avgörande strid mot omöjliga odds. Striderna känns dessutom lite mer intensiva än tidigare, kanske delvis därför att vi vet vad som står på spel. Fienderna, som tycks fler än någonsin, grupperar sig och understöder varandra för att få maximal effekt. De pratar nu på sitt eget språk och känns elakare. Vapnen känns tyngre och ger mer effekt i handkontrollen.

Eftersom Halo: Reach faktiskt utspelas före det första Halo-spelet, har Bungie ändrat en del. Det går inte att ha två vapen samtidigt nu, att "dual-wielda", en funktion som infördes i Halo 2 och enligt många förstörde den sköna balansen mellan vapen och granatkastning.

Saknaden efter Master Chief avtar längs spelets gång i takt med att gruppkänslan infinner sig (vilket den aldrig gjorde i det mediokra Halo 3: ODST). De första intrycken är att Bungie i Halo: Reach tagit det bästa från de gångna årens Halo-äventyr, kryddat med något vassare grafik och ännu mer undergångsstämning. Fler reflektioner kommer när äventyret är slut...


Halo, Halo 2, Halo 3, Halo 3: ODST och Halo: Reach.
Fattas på bilden gör strategispelet Halo Wars.

måndag 13 september 2010

Akta dig för konventionen!

Det är ofta med viss underhållning vi kan läsa reklam för TV- och datorspel i olika elektronikkedjors annonser, så uppenbart författad av personer som dels har problem att sätta ihop ord, dels inte vet så mycket om produkten de skriver om.

ElGiganten gör i sitt senaste utskick reklam för Halo: Reach med följande härliga text: "I Halo Reach upplever du ödesdigra stunder som förfalskat "Halo" legend. Det är historien om Noble Team, en trupp av heroisk spartanska soldater och deras slutliga mål att stå på planeten Reach, mänsklighetens sista försvarslinje mellan skrämmande konventionen och jorden."

Det luktar Google translate lång väg om denna text, fast en snabb koll på hur Google översätter "covenant" ("förbund") ger vid handen att personen som skrivit texten förmodligen bara har snickrat ihop en egen översättning som han/hon tyckte lät bra. Och snabbt har det gått.

Att översätta "Spartan" med "spartansk" är i sig inte fel, en direktöversättning skulle ge dig rätt. Men eftersom "spartansk" på svenska är synonymt med "enkel" eller "torftig" (jfr. spartansk livsstil) blir det i sammanhanget helt fel. Men synnerligen underhållande. Om nu jordens öde hänger på en grupp torftiga soldater, ligger vi alla illa till.

I morgon släpps Halo: Reach. Då lovar jag att akta mig för den skrämmande konventionen. Gör du?

Mänsklighetens öde ligger i händerna på
en liten grupp torftiga soldater. Illa.

lördag 11 september 2010

Speltoppen vecka 35

Efter en vecka på andraplats återtar Starcraft II: Wings of Liberty ledningen från Mafia II. Nykomlingen Metroid: Other M, som fått lite blandade recensioner, kniper en femteplats på en lista som i övrigt domineras av PC. Noterbart är att sju av de tio bäst säljande spelen till Wii kommer från Nintendo själva.

Multiformat
1. Starcraft II: Wings of Liberty (PC)
2. Need for Speed Collector's Stories (PC)
3. Mafia II (PS3)
4. Mafia II (360)
5. Metroid: Other M (Wii)
6. Mafia II (PC)
7. Red Dead Redemption (PS3)
8. Super Mario Galaxy 2 (Wii)
9. Call of Duty: Modern Warfare 2 (PC)
10. World of Warcraft (PC)
11. New Super Mario Bros. (DS)
12. Battlefield: Bad Company 2 (PS3)
13. New Super Mario Bros. Wii (Wii)
14. The Sims 3 (PC)
15. Battlefield: Bad Company 2 (PC)
16. Red Dead Redemption (360)
17. Call of Duty: Modern Warfare 2 (PS3)
18. World of Warcraft: Wrath of the Lich King (PC)
19. Call of Duty: Modern Warfare 2 (360)
20. Battlefield: Bad Company 2 (360)

PC: 8
PS3: 4
360: 4
Wii: 3
DS: 1

PC
1. Starcraft II: Wings of Liberty (PC)
2. Need for Speed Collector's Stories (PC)
3. Mafia II
4. Call of Duty: Modern Warfare 2
5. World of Warcraft
6. The Sims 3
7. Battlefield: Bad Company 2
8. World of Warcraft: Wrath of the Lich King
9. World of Warcraft: Battlechest
10. The Sims 3 Drömjobb

Xbox 360
1. Mafia II
2. Red Dead Redemption
3. Call of Duty: Modern Warfare 2
4. Battlefield: Bad Company 2
5. FIFA 10
6. GTA IV
7. Skate 3
8. Lego Harry Potter: Years 1-4
9. Sniper Ghost Warrior
10. Assassin's Creed II

Wii
1. Metroid: Other M
2. Super Mario Galaxy 2
3. New Super Mario Bros. Wii
4. Mario Kart Wii
5. Wii Sports: Resort
6. Lego Harry Potter: Years 1-4
7. Wii Fit Plus
8. EA Sports Active
9. Super Mario Galaxy
10. Lego Batman

PlayStation 2
1. FIFA 10
2. Lego Batman
3. Lego Star Wars 2 The Original Trilogy
4. Guitar Hero Metallica
5. Singstar ABBA
6. Star Wars Battlefront 2
7. Lego Indiana Jones the Original Adventures
8. Band Hero
9. Singstar Svenska Schlaget Hits
19. GTA San Andreas

PlayStation 3
1. Mafia II
2. Red Dead Redemption
3. Battlefield: Bad Company 2
4. Call of Duty: Modern Warfare 2
5. FIFA 10
6. GTA IV
7. Tekken 6
8. Uncharted 2: Among Thieves
9. GTA: Episodes from Liberty City
10. Assassin's Creed II

Nintendo DS
1. New Super Mario Bros.
2. Mario Kart DS
3. Lego Batman
4. Lego Harry Potter: Years 1-4
5. Littlest Pet Shop Friends: City
6. Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs
7. Super Mario 64 DS
8. Littlest Pet Shop Friends: Beach
9. Lego Indiana Jones 2: The Adventure Continues
10. Toy Story 3: The Video Game

PSP
1. Lego Harry Potter: Years 1-4
2. FIFA 10
3. Ratchet & Clank: Size Matters
4. Lego Indiana Jones 2: The Adventure Continues
5. Little Big Planet
6. Gran Turismo
7. Toy Story 3: The Video Game
8. Tekken 6
9. Need for Speed: Shift
10: Metal Gear Solid: Peace Walker

Källa: Dataspelsbranschen/media control GfK

fredag 10 september 2010

Tredje raka toppmånaden för Xbox 360 i USA

Juni var en stark och juli en kanonmånad för Xbox 360 i USA. Då slog den även Nintendo DS på fingrarna och knep förstaplatsen för första gången sedan Halo 3-relasen hösten 2007. Hur gick det då i augusti? Den nya glanssvarta Xbox 360 har funnits ute ett tag och inga tyngre exklusiva releaser har synts till. Jo, för tredje månaden i rad säljer Xbox 360 faktiskt bättre än PlayStation 3 och Wii.

Nytt den här gången är att Wii även får se sig slagen av PlayStation 3. Att både Xbox 360 och PlayStation 3 slår Wii känns unikt. Sonys konsol var dessutom den enda som ökade jämfört med juli. Xbox 360 backade rejält medan Wii gjorde en smärre minskning.

Noterbart är också att PSP verkligen är helt borta i konkurrensen med Nintendo DS. Sony filar på en ny PSP, men under tiden tar PSP 3000 stryk och PSP Go finns över huvud taget inte på kartan, mycket tack vare en galen prissättning (Sonys konsol med enbart nedladdningsbart material kostar nästan lika mycket som en ny PlayStation 3).

Konsolförsäljning i USA augusti 2010:

1. Xbox 360 - 356 700
2. DS - 342 700
3. PS3 - 266 800
4. Wii - 244 300
5. PSP - 79 400


Xbox 360 behöver en boost för att klara även en fjärde månad i topp. Den boosten heter, om något, Halo: Reach. Hypen är på topp i staterna (Microsofts dyraste reklamkampanj för ett spel någonsin) vilket lär göra susen och kränga många boxar under september. Sedan följer ett litet glapp innan den rörelsekänsliga kameran Kinect lanseras i staterna i början av november.

På spelsidan är USA fortsatt USA. I juli var det NCAA Football 11 i topp, i augusti är det Madden NFL 11, som säljer runt 900 000 ex till Xbox 360 och PlayStation 3 - vardera. I vanlig ordning får vi bara försäljningsstatistik över de fem bäst säljande spelen medan övriga bara rankas. Red Dead Redemption har fallit bort sedan sist.

Spelförsäljningen i USA augusti 2010:

1. Madden NFL 11 (360) - 920,800
2. Madden NFL 11 (PS3) - 893,600
3. Super Mario Galaxy 2 (Wii) - 124,600
4. Mafia II (360) - 121,600
5. New Super Mario Bros. (DS) - 110,400
6. New Super Mario Bros. Wii (Wii)
7. Mafia II (PS3)
8. Call Of Duty: Modern Warfare 2 (360)
9. NCAA Football 11 (360)
10. Wii Fit Plus (Wii)

tisdag 7 september 2010

Bästa tänkbara poker face

Det här klippet bara måste postas. En person utklädd till en Big Daddy dansar loss till Kinect-spelet Dance Central på Penny Arcade Exp. Några småsystrar syntes däremot inte till.

Det är faktiskt svårt att argumentera mot att Kinect är som gjord för dansspel...

måndag 6 september 2010

Väntan på Duke Nukem inte längre så forever

Väntan har varit i det närmaste evig. Faktiskt 13 år lång, vilket i TV-spelvärlden är en oändlighet. 1997 utannonserades Duke Nukem Forever. Sedan dess har spelet utannonserats på nytt, i princip glömts bort och hunnit läggas ned. Och nu är det plötsligt färdigt.

Duke Nukem Forever var spelbart på Penny Arcade Expo och en snabb titt visar att spelet lär bjuda på det vi vant oss att Duke ska: action och humor. Säkerligen lite skön sexism också.
Gearbox äger rättigheterna till detta evighetsprojekt och siktar på en release under 2011 till PC, Xbox 360 och PlayStation 3.

Undrens tid är uppenbarligen inte förbi. Mycket har dock hänt sedan 1997. Vi har en helt annan värld, konkurrensen i genren är stenhård. Duke Nukem Forever lär få svårt att attrahera särskilt många nya spelare om det inte erbjuder något revolutionerande. Men att spelet över huvud taget släpps är säkert tillräckligt för alla som väntat.

Nu är det bara ett betydligt viktigare spel kvar då, nämligen Shenmue III...

Ja, tack.

söndag 5 september 2010

Speltoppen vecka 34

Lite sent kommer här den svenska speltoppen för vecka 34. Och ta mig i brasan har vi inte en ny ledare? Efter fyra veckor i topp knuffas Starcraft II: Wings of Liberty ned till andra plats. Den nya ledaren heter Mafia II, ett kanske inte helt obekant spel. Super Mario Galaxy 2 faller från tredje till elfte plats, New Super Mario Bros. till Nintendo DS från sjätte till 17:e. Och långköraren Call of Duty: Modern Warfare 2 kniper tre av de sju främsta platserna och är plötsligt med i matchen på allvar igen. Lego Batman är topp 10 på hela fem olika format.

Multiformat
1. Mafia II (PS3)
2. Starcraft II: Wings of Liberty (PC)
3. Mafia II (360)
4. Call of Duty: Modern Warfare 2 (PS3)
5. Mafia II (PC)
6. Call of Duty: Modern Warfare 2 (360)
7. Call of Duty: Modern Warfare 2 (PC)
8. Kalle Kunskap Jubileumsbox (PC)
9. EA Sports Active (Wii)
10. Final Fantasy XIII (360)
11. Super Mario Galaxy 2 (Wii)
12. Red Dead Redemption (PS3)
13. Battlefield: Bad Company 2 (PS3)
14. Lego Batman (PS3)
15. Backpacker 3 The Collection (PC)
16. Just Dance (Wii)
17. New Super Mario Bros. (DS)
18. The Sims 3 (PC)
19. Red Dead Redemption (360)
20. Battlefield: Bad Company 2 (PC)

PC: 7
PS3: 5
360: 4
Wii: 3
DS: 1

PC
1. Starcraft II: Wings of Liberty
2. Mafia II
3. Call of Duty: Modern Warfare 2
4. Kalle Kunskap Jubileumsbox
5. Backpacker 3 The Collection
6. The Sims 3
7. Battlefield: Bad Company 2
8. The Sims 3 Drömjobb
9. World of Warcraft: Wrath of the Lich King
10. World of Warcraft

Xbox 360
1. Mafia II
2. Call of Duty: Modern Warfare 2
3. Final Fantasy XIII
4. Red Dead Redemption
5. Battlefield: Bad Company 2
6. Skate 3
7. FIFA 10
8. GTA IV
9. Tekken 6
10. Lego Batman

Wii
1. EA Sports Active
2. Super Mario Galaxy 2
3. Just Dance
4. Lego Batman
5. New Super Mario Bros. Wii
6. Wii Sports: Resort
7. Mario Kart Wii
8. EA Sports Grand Slam Tennis
9. Lego Harry Potter: Years 1-4
10. Wii Fit Plus

PlayStation 2
1. EyeToy Play Astro Zoo
2. Buzz: The Sports Quiz
3. The Chronicles of Narnia: Prince Caspian
4. FIFA 10
5. Teenage Mutant Ninja Turtles: Smash Up
6. Lego Batman
7. Lego Star Wars 2 The Original Trilogy
8. Lego Indiana Jones the Original Adventures
9. Star Wars Battlefront 2
10. Boogie

PlayStation 3
1. Mafia II
2. Call of Duty: Modern Warfare 2
3. Red Dead Redemption
4. Battlefield: Bad Company 2
5. Lego Batman
6. FIFA 10
7. Skate 3
8. Uncharted 2: Among Thieves
9. Wet
10. Need for Speed: Shift

Nintendo DS
1. New Super Mario Bros.
2. Lego Batman
3. Lego Harry Potter: Years 1-4
4. Mario Kart DS
5. Lego Indiana Jones 2: The Adventure Continues
6. Littlest Pet Shop Friends: City
7. Pokémon SoulSilver
8. Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs
9. Littlest Pet Shop Friends: Beach
10. Pokémon HeartGold

PSP
1. Lego Harry Potter: Years 1-4
2. World Tour Soccer Challenge Dition
3. Metal Gear Solid: Digital Graphic Novel
4. Toy Story 3: The Video Game
5. Lego Indiana Jones 2: The Adventure Continues
6. Juiced 2: Hot Import Nights
7. Need for Speed: Shift
8. FIFA 10
9. Buzz: Master Quiz
10. Gran Turismo

Källa: Dataspelsbranschen/media control GfK

onsdag 1 september 2010

Kinect hör dig inte - i Europa

Turerna kring vilka språk Kinect ska stödja vid releasen verkar ha fått ett slut. Nu hävdar Microsoft att den vid releasen i november kommer att stödja tre språk: amerikansk och brittisk engelska, japanska samt mexikansk spanska.

För Europas fastland betyder detta att Kinect inte kommer att stödja våra språk. Det betyder emellertid mer än så. Själva röstfunktionen kommer att vara avstängd för Europa och väntas inte komma igång förrän under våren 2011. Det spelar alltså ingen roll om du är en hejare på engelska eller spanska med mexikansk dialekt - du kommer fortfarande inte kunna använda dina kunskaper på din europeiska Xbox 360. Funktionen kommer att vara regionlåst.

Detta känns verkligen trist. Har Microsoft - åter igen - tagit beslutet att stressa ut en produkt på marknaden innan den är färdig? Minns alla problem med Xbox 360 under de första åren. Det kostade både förtroende och pengar innan problemet med RROD löstes. Nu ska vi inte måla fan på väggen, men att en av de häftigaste funktionerna med Kinect är avstängd när den lanseras i Europa visar åter igen att de stora företagen pissar på den europeiska marknaden. Det kan vi ändå konstatera. Och vi har sett det så många gånger förr.

Det är skillnad på folk och folk, tycker Microsoft.

Ny handkontroll till Xbox 360


Microsoft släpper snart en ny handkontroll till Xbox 360. Den första tydliga skillnaden är att den är i glänsande silver. Det inkluderar A-, B-, X-, och Y-knapparna. Vilket möjligen är snyggt men kanske inte så intelligent eftersom många spel uppmanar oss att trycka på en viss knapp genom att visa färgen på den. Förmodligen räknar Microsoft med att vi lärt oss vilka knappar som är vilka vid det här laget.

Den största nyheten är emellertid förändringen av det kritiserade styrkorset. Många menar att det alltid har varit handkontrollens svagaste punkt. Jag håller med om att den så kallade "D-paden" inte är perfekt, men jag har aldrig haft några direkt besvär med den. Microsoft har dock lyssnat på kritiken och gjort den nedsänkbar. Se den här korta filmen så förstår ni.

Lite märkligt kan det tyckas att en ny handkontroll släpps bara någon månad efter releasen av den nya svartglänsande Xbox 360 - och så är handkontrollen inte svart! Men det kommer säkert en sådan framöver också...