torsdag 30 oktober 2008

"Blu-ray har fem år kvar"

Blu-ray går trögt. Precis som jag och många med mig förutspått har det visat sig svårt för detta HD-format att göra sig gällande på marknaden i kampen mot det sedan länge etablerade DVD-formatet.

Andy Griffiths på Samsung i Storbritannien, som stöttar formatet med sina egna Blu-ray-spelare, tror inte att Blu-ray tillhör framtiden. I ett skarpt uttalande säger han:

"Jag tror att [Blu-ray] har fem år kvar, jag skulle definitivt inte ge det tio."

Det kan mycket väl vara en korrekt förutsägelse. Fem år är en väldigt lång tid inom elektronik/teknikbranschen och i god tid innan 2013 kommer vi med all säkerhet att ha fullt fungerande nedladdningstjänster för högupplöst film. Blu-ray kan bli det sista optiska formatet. Jag har svårt att se en värld utan film på skiva, men kanske är det så att vi som köper film i fina förpackningar för att ställa i våra filmhyllor är alldeles för få och de som bara bryr sig om att kunna se film och ha den lättillgänglig via bredbandsuppkopplingen är för många för att film på skiva ska kunna överleva i det långa loppet.

I Sverige, där folk byter ut gammal tjock-TV-teknik mot nya platt-TV-apparater i snabb takt, har det hittills sålts ynka 15 000 Blu-ray-spelare hittills. Det säljs bara ungefär 800 spelare i månaden, vilket förstås är otillräckligt. Visserligen kan och bör man räkna in PlayStation 3 i den här ekvationen. Då når vi enligt uppgift 15 000 + 135 000 = 150 000 Blu-ray-spelare. Men hur många av PlayStation 3-köparna som över huvud taget är intresserade av Blu-ray vet vi inget om. Men trots att det släpps alltfler filmer, både nya och gamla, på formatet och att priserna har gått ned verkar intresset från konsumenterna skralt.

DVD verkar duga alldeles utmärkt åt folk för närvarande. Det är billigt, enkelt och kvaliteten duger tydligen också för de flesta. Det vore tråkigt om HD-film inte blir standard, om folk nöjer sig med flimrig SD-teknik. Men kanske är inte det så förvånande. I spelvärlden dominerar just nu en maskin som i princip är en ombyggd (och dyr) Gamecube med en ny handkontroll. Kanske ser vi en liten, liten (och högst omedveten) konsumentrevolt mot teknikens framsteg.

För att ingen ska bli ledsen i ögat kan jag inflika att jag kommer att köpa en Blu-ray-spelare vad det lider (en ny dator är viktigare just nu) och därmed sälla mig till den lilla minoritet som lägger ut hemska summor för att se på HD-film...

Blu-ray kommer inte att tvärdö som HD DVD gjorde men allt tyder i dag på att det heller inte kommer att ersätta DVD. Blu-ray kommer att samexistera som ett nischformat för att sedan ersättas av något annat. Frågan är bara av vad.

Bara en tidsfråga?