fredag 15 maj 2009

Ny slimmad PlayStation 3 på gång?


I över ett år har det gått rykten om en ny version av PlayStation 3 - en "PS3 Slim". Idén som sådan är inte det minsta märklig. Sony har som bekant gjort miniversioner av både PlayStation och PlayStation 2 (PSOne och PSTwo), ja i fallet med PlayStation 2 har de till och med släppt flera mindre versioner. Att även PlayStation 3 skulle komma som betydligt mer portabel version har nog de flesta av oss räknat med. Men det är ännu inte bekräftat.

Bilder av en "PS3 Slim" spreds via en kinesisk blogg men försvann efter att MainTek, som tillverkar PlayStation 3 i Kina, klagat. Sedan dess vet vi inget mer. Det är svårt att avgöra om bilderna är äkta eller fejkade. Kvaliteten kan tyda på både och. De ser ut att kunna vara tagna med en mobilkamera, vilket skulle kunna tyda på äkthet (det var genom en mobilkamera vi fick se de första bilderna av handkontrollen till Xbox 360 innan maskinen släpptes).


Om Sony planerar en PSThree är det bara att tacka och ta emot. Originalet är en oerhört klumpig rackare. Dess storlek är faktiskt helt ärligt en av orsakerna till att jag inte har köpt en PlayStation 3 än (förutom priset). Jag vill helst ha den som Blu-ray-spelare, men det finns helt enkelt ingen möjlighet att få in den i TV-bänken - särskilt inte som det rundade höljet gör att inget kan ställas ovanpå den.

En slimmad version skulle säkerligen tas emot med öppna armar - förutsatt att inga vitala delar plockas bort av utrymmesskäl. Det har tidigare dröjt runt fyra år innan föregående PlayStation-konsoler ersatts av slimmade varianter - om Sony vill få ut en slimmad PlayStation 3 efter drygt två år kan det tyda på att företaget agerar för att minska kostnaderna. En "ny" fräsch design kan dessutom få maskinen att verka attraktiv igen efter att ha hamnat på efterkälken i racet mot Wii och Xbox 360. Det lyftet skulle Sony behöva. Samtidigt får det mig att fundera på varför inte Microsoft kan ta efter Sony och göra en egen slimversion av Xbox 360...

PlayStation 3 är klart störst av denna generations konsoler. Det går att råda bot på.