fredag 11 februari 2011

Yu Suzuki hyllas

Yu Suzuki, mannen bakom spel som Space Harrier, Out Run, After Burner och inte minst Virtua Fighter och underbara Shenmue, ska uppmärksammas för sitt arbete. Den 2 mars kommer Suzuki att hyllas som pionjär på Game Developers Choice Awards.

Yu Suzuki har inte gjort något väsen av sig sedan Dreamcast lades ned 2001. Hans oerhört kostsamma Shenmue-projekt dränerade Segas kassa och i somligas ögon blev han därmed en av syndabockarna för misslyckandet. Efter några år i bakgrunden lämnade Suzuki företaget och har levt en anonym tillvaro sedan dess.

Då och då har frågan dykt upp: när får vi se Shenmue III? Svaret har alltid varit detsamma: Suzuki vill göra en avslutning på den episka sagan, vars andra del avslutades i en grotta i Guǎngxī​-provinsen i Kina. Men pengar har saknats och efter fiaskot med Dreamcast och Shenmue har Sega varit föga intresserat av att storsatsa på något liknande igen.

Tiden har dessutom runnit ifrån Shenmue - spelen har fungerat som inspiration för massor av spel men det skulle vara väldigt dyrt att få en tredje och avslutande del i sagan att kännas modern. Shenmue var revolutionerande vid millennieskiftet men är det inte längre runt tio år senare. Därför förblir Shenmue III högst sannolikt en dröm för oss fans. Att Yu Suzuki, en av spelvärldens bortglömda, uppmärksammas är dock både välkommet och roligt.

Shenmue och Shenmue II (ovan) var före sin tid på många sätt. Hade spelen
släppts till populära PlayStation 2 hade chansen till framgång varit större.