tisdag 11 juni 2013

E3: Sony visar upp PlayStation 4 för 399 dollar

Så har Sony äntligen visat upp det vi inte fick se när de utannonserade PlayStation 4 i februari - själva konsolen. Den är precis som väntat snyggare än Xbox One - Sony är kända för sin design. Men vad är det med blandningen av matt och blankt? Precis som Xbox One är toppen av PlayStation 4 avdelad (vi såg detta designval redan i slimversionen av PS2).

Sonys E3-konferenser brukar vara långa, ganska sega men fyllda av spel och siffror. Årets var inget undantag. Innan Sony visade upp själva konsolen ville de uttala sitt fortsatta stöd för både PS Vita och PlayStation 3. 85 spel ska släppas till PS Vita under året och PS3 kommer att bundlas med Grand Theft Auto V den 17 september för 299 dollar.

Det viktigaste budskapet att ta med sig från Sonys konferens är att de faktiskt har lyssnat på konsumenterna. De blir inget online-krav i konsolen. Den kommer inte att kräva någon inkopplad PS Eye-kamera för att fungera. Och den kommer att spela begagnade spel precis som PlayStation 3. Det finns ingen begränsning i hur du kan låna eller byta spel med andra (se denna instruktionsvideo). Sony gjorde verkligen allt de kunde, under stort jubel, för att rida på den våg som Microsoft skapat åt dem genom sina begränsningar i Xbox One.


Konsolen
Det första som slår mig är hur liten PS4 ser ut att vara - och detta trots att den sägs vara mer kraftfull än Xbox One. Här har Sony tänkt helt rätt. Denna konsol kommer att passa även i små japanska hem.

PlayStation 4 har en 500gb hårddisk. Men den kommer lyckligtvis att vara uppgraderingsbar. I motsats till rykten inför E3 sade Sony inget om flera versioner i olika prislägen. Även detta är ett bra beslut. En konsol - ett pris.

PS Eye ingår av allt att döma inte i paketet utan säljs separat (därav det lägre priset). Detta betyder att kameran inte är en vital del av upplevelsen med PS4. Glöm röstkommandon och rörelsekontroll till allting, med andra ord. I så måtto är PS4 en mer traditionell spelkonsol än Xbox One.

Sonys egen molntjänst Gaikai kommer att börja fungera i början av nästa år. Lite synd att det inte finns på plats direkt, och risken för förseningar ska vi alltid ha i bakhuvudet. PlayStation 4 ska släppas innan jul (en trolig releasemånad är november).

+ Stöd för begagnade spel, inget onlinekrav, regionsfri
Nästan mer efterlängtat än själva spelen var att få höra Sonys vision för framtidens spelande. Det var skönt att se Sony förklara att PlayStation 4 inte kommer att begränsa försäljning och byteshandel av begagnade spel och att den inte kräver uppkoppling eller regelbunden incheckning för att fungera. Sony lyckades göra allt de kunde av den dåliga press som Microsoft dragit på sig genom att vara föredömligt tydliga om skillnaden mellan de båda konsolerna. Dessutom framkom efter konferensen att PS4 inte är regionslåst, vilket i sanning var en stor överraskning.

+ Priset
399 dollar innebär 3995 kronor i Sverige. Xbox One kommer att kosta en tusenlapp mer, vilket kan bli en avgörande faktor när konsumenter ska välja i butiken. Särskilt som bägge konsolerna väntas lanseras ungefär samtidigt.

+ The Order of 1886 Stämningsfullt actionspel förlagt i den viktorianska eran. Inget som visades var in-game, dock.

+ Indie-spel
Sony satsar hårdare än någonsin på indieutvecklare. PS4 har alla förutsättningar att bli indiespelens plattform.

+ Kingdom Hearts 3
Såklart.

- Onlinespel kräver PS+
Det enda lilla bakslaget i en strid ström av positiv information var att onlinespel på PS4 kommer att kräva ett PS+-medlemskap. Det kan ses som ett sätt att tvinga folk att betala för Sonys onlineservice i stället för att nöja sig med gratisversionen. Men detta drag var inte så oväntat. Sony har sett vilken kassako Xbox Live är för Microsoft och vore dumma om de inte hakade på. Nu gäller det bara att de fyller tjänsten med tillräckligt bra innehåll.

- Ganska få spel
Sony säger att de själva har ett 20-tal spel i utveckling till releasen, men vi fick inte se något som kändes jättenytt på konferensen. Destiny ser bra men inte fantastiskt ut. Knack och Killzone: Shadow Fall visade Sony redan i februari. Vi kan räkna med att de där revolutionerande spelen kommer (precis som de gjorde till PS3), men just nu är utbudet ett litet frågetecken. PS4 behöver ett stort dragplåster vid releasen.

Summa summarum
Sonys konferens var inte lika fartfylld som Microsofts. Men den gav de svar jag hade hoppats men kanske inte riktigt vågat tro på. Spelen kommer, det visste vi. Det vi ville veta var hur Sony skulle ställa sig till DRM. Att de inte inför några som helst begränsningar i hur vi köper, säljer eller byter våra spel är stort. Och viktigt för hela industrin. Nu är det Microsoft som har gjort ett eget val (i praktiken bestämmer utgivarna om deras Xbox One-spel får säljas vidare eller inte). Sony följde inte efter.

Sonys E3-konferens blev, ironiskt nog tack vare Microsoft, den bästa sedan de utannonserade PlayStation 3. De har lugnat många gamers runt om i världen och säkerligen lockat över en hel del Xbox-spelare. Jag är en av dem.

Sonys vision för PS4 inkluderar
både telefoner, plattor och PS Vita.