onsdag 30 oktober 2013

Iwata kommenterar framtiden för Wii U


Nintendos VD Satoru Iwata har gjort ett ovanligt framträdande efter att företaget presenterat katastrofsiffror för sin Wii U.

Iwata säger bland annat att Nintendo avvaktar resultaten från den kommande julhandeln innan företaget bestämmer sig för vad det ska göra med Wii U "långsiktigt". Just nu anser inte Iwata att det behövs några genomgripande förändringar i Nintendos strategi. Men han utesluter alltså inte att det kan behövas ifall försäljningen inte lyfter.

"Ett spel kan förändra allt", påpekar Iwata. Hoppet är det sista som lämnar oss och för Nintendos del står det till kommande spel som Super Mario 3D World, Wii Party U och Wii Fit U. Det förstnämnda kommer säkert att sälja väldigt bra, men det riskerar att dränkas i dånet från PlayStation 4 och Xbox One i november. Jag har desto svårare att se hur nya utgåvor av Wii Fit och Wii Party kommer att göra särskilt mycket väsen av sig.

Än så länge står Nintendo emot trycket att börja utveckla sina kända spelserier till andra mobila plattformar. Frågan är hur länge den strategin håller. Wii U håller just nu på att kantra, och Nintendo 3DS kommer inte att bli lika framgångsrik som DS. Nintendo behöver fundera över sin framtid.

Nintendo kan inte bara avsluta produktionen av Wii U. Det skulle dels skada företagets anseende hos konsumenterna, dels göra det ännu svårare att locka tredjepartsutvecklare till framtida plattformar. Dessutom tar det tid, flera år, att utveckla en ny konsol.

Å andra sidan kan de heller inte bara se på när en produkt havererar som Wii U nu gör. Jag tror att Nintendo tvingas förkorta livet på Wii U. De kommer fortsätta släppa spel till den, sänka priset och ta förlusten under tiden. Men efter 2015, då ett nytt Zelda väntas, lär stödet droppa av. Vi kan få se Nintendo utannonsera en ny spelkonsol under 2016. Om de nu inte väljer att ge upp den stationära spelmarknaden och enbart satsa på bärbara spel.

Wii U ligger klart efter Gamecube.