söndag 3 november 2013

Sony visar förluster


Sonys kvartalsrapport är ännu en i raden som visar en förlust för företaget. Under perioden juli-september gör bolaget en förlust på åtta miljoner dollar. Det är en väldigt knapp förlust, men samtidigt ett tecken på hur svårt Sony har att ta sig upp på rätt sida strecket.

Sony har länge varit ett bolag i ekonomisk kris. PlayStation 3 har sålt bra under de senaste tre åren men är totalt sett en produkt som genererat miljardförluster. Den har kort sagt varit en riktigt dålig affär. Sonys problem är dock större än så. Det är egentligen svårt att hitta några tydliga ljuspunkter. Allra störst är förlusterna inom TV-segmentet.

Sonys speldivision har lyckats öka sina inkomster år för år men endast på grund av en fallande yenkurs. Men även om PlayStation 3 har sålt stadigt har den aldrig tagit fart på allvar. Sony slår ihop siffrorna för PS2 och PS3, vilket gör att vi inte får några exakta uppgifter på hur Sonys konsoler säljer. PS3 bör dock ha klättrat över 80 miljoner nu, vilket gör att den ligger jämsides med Xbox 360.

Efter att ha legat bakom Xbox 360 i 32 månader i rad i USA lyckades PS3 sälja bättre i september, troligtvis tack vare den GTA V-bundle som Sony lanserade. Men i Japan, där alla stationära konsoler säljer dåligt, säljs bara runt 40 000 enheter per månad.

I minuskolumnen under det senaste kvartalet ska utvecklingen av PlayStation 4 också räknas in (så kallad research and development, eller R&D), även om Sony inte specificerar några summor. Därtill kommer sorgebarnet PS Vita, som fortsätter att sälja uselt. Utvecklingen av en för dyr konsol såld till för högt pris har hämmat Sony under hela den gångna generationen. Men Sony verkar ha lärt sig av misstagen. PS4 är PS3:ans raka motsats på flera sätt.

Vändningen för bolaget kan kanske bli PlayStation 4. Sony planerar att skeppa 5 miljoner PS4 t.o.m. 31 mars nästa år, en inte alls orimlig förhoppning givet att över 1,5 miljoner förbokningar har mottagits hittills.

Dessa 5 miljoner är faktiskt lägre än de 5,5 miljoner som Nintendo planerade att sälja av sin Wii U - vilket som bekant har gått åt skogen. Några garantier finns inte heller för PS4, men utgångsläget har inte sett så här bra ut sedan lanseringen av PlayStation 2.

Sony sätter stort hopp till PS4.