måndag 29 november 2010

Nintendo dundrar på i staterna

Wii har haft problem i USA under 2010. Särskilt sedan juni har Nintendos succékonsol visat sig allt annat än oövervinnerlig efter över tre års totaldominans. Xbox 360 har sålt bättre än Wii i USA sedan i juni och de senaste månaderna har den bedriften även upprepats av PlayStation 3.

Men nu lackar det mot jul. Black Friday (21-27 november), den stora shoppa loss-tiden i staterna, blev en lyckad vecka för Nintendo. De rapporterar att det har sålts 900 000 Nintendo DS och 600 000 Wii. Det är ungefär dubbelt så många Wii-konsoler som har sålts per månad i USA den senaste tiden och det är faktiskt även lite bättre än i fjol (550 000). De röda jubileumsutgåvorna av Wii och Nintendo DS hjälpte definitivt till. För att sätta succén i perspektiv berättar Nintendo att det såldes 9 000 enheter per timme.

Än så länge har vi inga siffror att tillgå från konkurrenterna vilket gör att vi inte bör dra några långtgående slutsatser. Men att Nintendo av tradition gör bra ifrån sig när det lackar mot jul är ingen hemlighet. Kanske kan de ta hem kampen om julkunderna även i år. Det skulle vara en imponerande bedrift med tanke de gångna månadernas tillbakagång och givet att konkurrensen är en PlayStation 3 som fått upp farten sedan PS3 Slim släpptes och en Xbox 360 som både blivit mindre, mer prisvärd och fått en lekkompis i rörelsesensorn Kinect.