måndag 20 februari 2012

Sonys huvudvärk

Sony har inte fått någon smakstart med sin PS Vita. Faktum är att konsolen går riktigt trögt i Japan och snart är det dags för lansering i väst. Mycket pekar mot en svag start även här.

Samtidigt har Nintendo 3DS efter prissänkningen fått upp farten och säljer rekordbra i öst och bra även i Europa och USA. Nintendo är helt enkelt en förbaskat svår konkurrent. När det verkade gå emot dem, när Wii var på väg att dö och 3DS fick en oväntat svag start hittade Nintendo motdrag och vände nedgången till framgång. Allt som behövdes var en prissänkning och ett Mariospel.

Man ska inte döma ut ett format innan det ens har lanserats på de tre stora marknaderna - PS Vita är trots allt en maskin med enorm potential. Men uppförsbacken för Vita blir allt brantare. Detta bekräftades ytterligare när uppgiften att utvecklare hoppar över till 3DS dök upp och inte förnekades av Sony. De kallades i stället "mycket överdrivna". Påståenden som dessa kan dock bidra med att sätta frågetecken kring formatets chanser att lyckas, göra nya utvecklare osäkra och i förlängningen skrämma bort kunder.

PS Vita verkar vara en fantastisk maskin. Men precis som Nintendo 3DS saknar den en riktig killer-app vid releasen. Nu har 3DS börjat få tillräckligt med intressanta spel för att locka kunder, därtill har den ett attraktivt pris. PS Vita går lös på 2 500 kronor vid releasen (utan 3G) medan en 3DS går att få tag i för runt 1 500 kronor. Visst, utgångsläget är annorlunda i och med att Nintendos maskin har funnits ute ett tag nu, men i kundens ögon blir prisskillnaden väldigt stor och måste således motiveras med något.

Samtidigt har PlayStation 3 slutat att knappa in på Xbox 360. Sony säger sig inte ha några planer på en PlayStation 4 än. De hoppas således att PlayStation 3 ska leva vidare ett tag till - vilket betyder att Microsoft åter igen lär få ett försprång på Sony in i nästa generation. Nintendo får det i vilket fall. Vad Sony än tar sig för i nästa generation, måste de erbjuda något som Nintendo och Microsoft inte gör.