söndag 18 juli 2010

Kinect livsviktig för Microsoft

Nintendo spelade ett högt spel när de vände upp och ned på allt vi trodde vi visste om hur spel skulle spelas och lanserade Wii. Resultatet blev en sällan skådad succé. Nu hoppas Microsoft kunna upprepa denna bedrift med lanseringen av Kinect, kameran som ser dig, hör dig och känner igen dig.

Både Sony och Microsoft kommer att lansera ny hårdvara i höst. Sony är först ut med sin Move-kontroll den 19 september. Microsoft följer efter med sin Kinect den 4 november. Förutsättningarna är olika. Kinect är mycket viktigare för Microsoft än vad Move är för Sony. Förklaringen är det vikande intresset för Xbox 360. Maskinen behöver verkligen en nystart, vilket Microsoft hoppas kunna få med hjälp av den nya, mindre, tystare och snyggare Xbox 360 och Kinect-kameran.

PlayStation 3 är inne i en positiv trend. Maskinen har under elva månader sålt bättre än samma månad året innan. En prissänkning och lanseringen av PS3 Slim gav en mycket efterlängtad försäljningsskjuts som har hållit i sig. Move är Sonys vapen mot Wii. De kan räkna med att många som redan äger en PlayStation 3 kommer att köpa en Move-kontroll. Huruvida Sony kommer kunna locka alla som redan äger en Wii att köpa en PlayStation 3 och en eller flera Move-kontroller bara för att få svinga sig genom lite snyggare spel med lite bättre precision är en helt annan femma. Men oavsett hur populär Move blir ser PlayStation 3 ut att ha framtiden för sig. De unika spelen (läs Heavy Rain) har börjat dyka upp och maskinen ligger äntligen på en attraktiv prisnivå gentemot sina konkurrenter.

För Microsoft är läget lite annorlunda. De får inte bara pisk i Japan utan även i Europa. Enda skälet till att Xbox 360 fortfarande håller PlayStation 3 bakom sig är att Microsoft fortfarande är lite starkare på hemmaplan. Men om utvecklingen fortsätter kommer Xbox 360 snart att ligga sist i konsolracet, trots ett försprång. I höst är det fem år sedan Microsoft släppte sin andra Xbox-konsol. Försäljningen har varit OK, men sannolikt sämre än vad Microsoft hade räknat med. Det är endast vid speciella spelsläpp - som Halo 3 och GTA IV - och märkbara prissänkningar som Xbox 360 har kunnat konkurrera med Wii. Därefter faller den tillbaka på samma nivåer som innan. Maskinen börjar dessutom kännas lite gammal. Den första vita modellen är visserligen i stort sett borta (den finns kvar i ett Super Elite-paket) men inte heller Elite-modellen känns särskilt fräsch. Nya Xbox 360 har ändrat på detta ytligt sett. Nu krävs något mer.

Det är ingen överdrift att påstå att Kinect avgör framtiden för Xbox 360. Om Kinect blir en stor framgång kommer Microsoft lyckas förlänga livslängden på Xbox 360 med kanske tre eller max fyra år. Om Kinect floppar lär den amerikanska mjukvarujätten tvingas tänka på nästa Xbox-konsol illa kvickt. Jag tror att resultatet blir något mitt emellan, det vill säga varken stor succé eller total flopp. Det kan betyda att vi får se nästa Xbox-konsol sent 2012. Microsoft kommer inte tillåta att Kinect floppar, de kommer att bundla den, subventionerna den och i princip ge bort den om de måste. Ty planen är säkerligen att nästa generations Xbox ska att ha väldigt mycket med Kinect att göra. Microsoft vill inte bara att vi spelar på vår Xbox 360 utan att vi även tittar på film och TV, chattar och surfar med konsolen. Redan i höst går det att spela, bläddra i menyer, titta på film och chatta via Kinect med hjälp av din kropp och din röst. Troligen får vi se helt nya interaktionsmöjligheter om eller när Kinect går in i andra generationen (och kameran lär krympa i storlek).

Medan Sony kommer att klara sig utmärkt även om ganska få attraheras av deras Move står Xbox 360 i princip och faller med framgångarna för Kinect. Förutsättningarna är således olika när denna spelgeneration går in i en ny fas i höst. Microsoft har mest att förlora men kanske även mest att vinna.

Xbox 360 behöver en nystart.