fredag 15 februari 2013

PS Vita och Wii U har det tungt i USA

NPD Group har sammanställt utgivarnas försäljningssiffror för den amerikanska spel- och konsolförsäljningen i januari.

Xbox 360 sålde i 281 000 exemplar, vilket ligger i paritet med försäljningen för ett år sedan. Som vanligt är Microsofts konsol överlägset störst i USA.

För Wii U var januari en svart månad. Den ser ut att ha landat på 55 000 exemplar. PS Vita gick ännu tyngre: 35 000. Oroväckande för Nintendo är också den dåliga spelförsäljningen. Multiformatsspel som FIFA 13 sålde rent av bättre till PS Vita än till Wii U.

De dåliga försäljningssiffrorna är inte jätteförvånande givet att januari och februari är i princip helt speltomma månader för Wii U. Det finns ingen anledning att räkna ut Wii U på grund av en långsam start - Nintendo 3DS började likadant men tog rejäl fart när spelen kom och Nintendo sänkte priset.

Men risken för Nintendo är att utvecklare redan nu börjar dra öronen åt sig och hoppa över formatet för sina multiformatsspel - särskilt när dessa säljer så dåligt. Det kan leda till en negativ spiral. Och inte lär senaste Nintendo Direct ha lockat många nya köpare heller.

Några siffror för övriga format finns inte tillgängliga i skrivande stund. Vill man följa det detektivarbete som sker för att plocka ihop siffrorna kan man göra det hos NeoGAF här.