fredag 14 januari 2011

Xbox 360 stormade fram i USA


Att Xbox 360 gick väldigt bra i december i USA har vi redan begripit. Åtta miljoner sålda Kinectenheter världen över på 60 dagar (även om de räknar sålda till butik och inte till slutkund sägs skillnaden vara hårfin) indikerar att det förmodligen även såldes rätt många konsoler under denna tid. 5,4 miljoner på tre månader, fick vi veta.

Enligt NPD såldes det 1,9 miljoner Xbox 360 i USA under december. Det är en 42-procentig ökning jämfört med samma tid året före och därmed den bästa månaden i konsolens historia. Det är rätt ovanligt, för att inte säga unikt, att en konsol säljer som allra bäst när den firar fem år på marknaden. Framgången under 2010 ger Microsoft råg i ryggen och stärker dem i uppfattningen att Xbox 360 kan leva i närmare tio år.

Vi skulle alltså just ha passerat halvtid för Microsofts andra spelkonsol. Det känns möjligen osannolikt i dag, men framgångarna för konsolen under förra året och den storartade succén för Kinect gör att vi inte kan utesluta någonting. Jag tror att en förutsättning för att konsolen ska fortsätta att vara så pass populär att dess efterföljare skjuts på framtiden är Kinect. Microsoft arbetar hårt med att utveckla användningsområdena för sin rörelsekamera, men de måste arbeta ännu hårdare med att få ut fler bra spel. Just nu ser det ganska tunt ut på releasefronten och det kommer en tid när Kinect Sports inte är fullt lika roligt längre.

Totalt har det sålts 50 miljoner Xbox 360-enheter världen över, varav majoriteten i USA.