torsdag 6 januari 2011

Microsofts bästa tid är nu

Microsoft satte först målet att sälja tre miljoner Kinect-enheter från release fram till årets sista dag. Det lät ganska mycket och skeptikerna var många. Men förhandsintresset var så pass stort att Microsoft kaxigt höjde sina förväntningar till hela fem miljoner. Halvvägs från release till nyår hade försäljningen gått precis enligt plan - 2,5 miljoner sålda. Därefter väntade den viktiga julhandeln.

Under sin presskonferens på CES-mässan avslöjade Steve Ballmer bland annat hur bra 2010 var för Xbox 360 och Kinect. Konsolens femte år blev det bästa hittills, som nu passerat 50 miljoner sålda ex och därmed sålt det dubbla jämfört med Xbox. Xbox 360 sålde 5,4 miljoner ex under årets sista tre månader. Och Kinect? Åtta miljoner! Även om det rör sig om skickade och inte sålda till kund är det en sanslöst bra siffra - särskilt med tanke på att spelutbudet vid releasen var allt annat än imponerande och, frånsett Dance Central, sågades sönder och samman av spelmedia.

Microsoft har lyckats bättre än vad de flesta någonsin kunde ana. Givet att de först planerade att sälja tre miljoner Kinect-enheter innan nyår måste åtta miljoner sålda vara en stor positiv överraskning även för företaget självt. De har utan tvivel något stort på gång, men om succén ska fortsätta och inte bara bli en dagslända måste Microsoft förse Kinect med intressanta spel. Då kan 2011 bli ett ännu bättre år för Xbox 360.

De fina siffrorna betyder inte nödvändigtvis att Microsoft tog hem julhandeln. Vi väntar ännu på siffror som visar hur det gick för Wii. Men det spelar kanske inte så stor roll. Den amerikanska mjukvarujätten har sänt ut signalen att den bästa tiden för Xbox 360 är nu och att Nintendo för första gången den här generationen har fått en konkurrent om core-publiken.

50 miljoner sålda. Det går bra nu.