onsdag 5 januari 2011

Ett nytt år

Julen är över och skumpan uppdrucken. Ett nytt år är här. Själv har jag fortfarande många spel från 2010 som jag, i mån av tid, vill ta mig igenom under det nya året. Men den som redan har spelat allt som släppts av värde under förra året riskerar inte att behöva sitta sysslolös.

Under 2011 släpps nämligen bland annat: Battlefield 3, Gears of War 3, Killzone 3, Little Big Planet 2, Forza Motorsport 4, Yakuza 4, Mass Effect 3, Max Payne 3, Dead Space 2, Homefront, Metal Gear Solid: Rising, Portal 2, Final Fantasy XIV Online, ett nytt Silent Hill, Duke Nukem Forever (för de som orkat vänta) och ett antal nya Kinectspel där Kinect Star Wars kanske är det mest intressanta av det vi känner till just nu.

Vid en jämförelse är det förbluffande hur lika spelutbuden till Xbox 360 och PlayStation 3 är. Jag vet inte om två konkurrerande format någonsin har haft så här identiska spelutbud. Tiden då det fanns drösvis av exklusiva spel till varje format, vilket gjorde valet av konsol mycket svårt, tycks vara förbi. Wii sticker förstås ut, även om vi också här hittar en mängd multiformatstitlar som vi även kan spela på konkurrenternas konsoler. Till Wii väntas emellertid betydligt färre spel under 2011 än till Xbox 360 och PlayStation 3. Betydligt färre. Pikmin 3 och ett nytt Legend of Zelda kommer, men i övrigt är det ytterst tunnsått. Konkurrensen blir ännu tuffare under 2011 med både Kinect och Move på marknaden och (förhoppningsvis) allt fler bra spel som utnyttjar potentialen i dem.

I höst fyller både Xbox och Halo tio år vilket säkerligen inte kommer att gå någon obemärkt förbi. Huruvida Microsoft planerar en nyutgåva av succéspelet till Xbox eller något annat återstår att se. En specialdesignad Xbox 360 vore kul för att fira både Halo och varumärket Xbox, som överlevde sin tuffa start just tack vare Bungies rymdskjutare.