lördag 29 januari 2011

Microsoft visar rekordresultat

Microsoft gjorde miljardförluster på Xbox. Med Xbox 360 hade man högt flygande planer, men det dröjde innan företaget visade svarta siffror. Nu, drygt fem år efter releasen av Xbox 360 och närmare tio år efter att Xbox släpptes, visar hela Microsoft rekordresultat.

Xbox 360 var stekhet under 2010. Försäljningen ökade med över 20 procent. Entertainment and Devices-divisionen inom Microsoft, där allt relaterat till Xbox 360 ingår, ökade sin vinst med 55 procent. Förklaringen är dels ökad försäljning av konsolen men också succén för Kinect samt allt fler sålda Xbox Live-abonnemang och spel.

Totalt hade Microsoft intäkter på nästan 20 miljarder dollar under 2010 års sista kvartal (vinsten låg på 6,6 miljarder). En viktig faktor i den framgången är dock även Windows 7, som i dag används på var femte PC världen över, och Office 2010.

Efter en tuff start med sitt Xbox-projekt, som om inte Halo funnits där och då kanske hade stannat vid just ett kostsamt projekt, är Microsoft ett livskraftigt företag som gör stora vinster i spelbranschen. Xbox har gått från att vara ett ekonomiskt sänke till att på allvar bidra till Microsofts breda vinstmarginaler.

Xbox blev aldrig riktigt den stora framgång
som Microsoft hade hoppats.
Men maskinen lade grunden
för det som i dag är en lönsam verksamhet inom företaget.