Med både PlayStation 4 och Xbox One i TV-bänken är det dags att ställa dem mot varandra. De har båda varit ute på marknaden lika länge, även om den officiella svenska lanseringen av Xbox One dröjde nästan ett helt år, och hunnit etablera sig på marknaden. Är det läge att köpa någon av dem? Och i så fall vilken? Eller rent av båda?
Design och funktion
Det första man märker är skillnaden i storlek. Xbox One är så ohyggligt mycket maffigare än PS4, och stående under TV:n ser PS4 nästan dvärglik ut. Det beror främst på att den är så platt och har bakåtlutad front. Xbox One tycks designad för att smälta in med den övriga elektroniken, och det gör den förvånansvärt bra. Men den tar en hel del plats. Bäst placerad är den inne i TV-bänken där den syns som minst, inte ställd ovanpå i fullt synfält.
Påslagna är båda konsolerna betydligt tystare än sina respektive föregångare. Från PS4 hörs fläkten en del, men inte tillnärmelsevis lika mycket som till den första modellen av PS3. Xbox One, däremot, är knäpptyst. Den är verkligen det. Det enda som hörs är små tickande ljud från hårddisken om du exempelvis installerar ett spel, men det är allt. Om storleken är priset vi får betala för en så pass tyst konsol är det nog värt det.
Vinnare: Oavgjort
Gränssnitt
PS3 hade fula och svårnavigerade menyer. I PS4 har Sony tittat lite på Microsofts lösning till Xbox 360 och skapat ett tile-gränssnitt som är mycket överskådligt och lätt att navigera i. Denna gång är det i stället Microsoft som har krånglat till det. Det Windows 8-liknande UI som möter dig när du startar Xbox One ser först överskådligt ut, men lager på lager av tiles gör det snart lite förvirrande. Det är inte hopplöst på något sätt, och Microsoft kommer lansera ett nytt UI senare i år (som dock ser krångligt ut på ett annat sätt), men PS4 vinner på enkelhet här.
Det ska sägas att appar fungerar klockrent på båda konsolerna, Netflix, YouTube, Xbox Video, Sony Music och så vidare är användarvänliga. Både Xbox One och PS4 är välfungerande multimediaenheter, ja faktiskt de första konsolerna som är det på riktigt.
Vinnare: PS4
Handkontroll
Marknadens bästa handkontroll var den till Xbox 360. Den var helt överlägsen Sonys DualShock 3, och frågan var hur Microsoft skulle lyckas förbättra designen i en närmast perfekt produkt under utvecklingen av kontrollen till Xbox One. Hundra miljoner dollar senare vet vi svaret. Xbox One-kontrollen har en förbättrad D-pad, större axelspakar, mindre styrspakar och, upplever jag, lite skönare knappar. Precis som tidigare fungerar Xbox-knappen som hemknapp och för att snabbt stänga av konsolen.
Sony tog stora steg med DualShock 4. Den är större, greppvänligare och lite tyngre. Ett jättekliv i rätt riktning. Problemet rör styrspakarna, som lidit av sönderfallande gummi, samt att L1- och R1-knapparna fastnar för många. Touchpaden har vi inte sett användas så mycket än, och ljuset från handkontrollen är irriterande i mörkret.
Det är ett tajtare race än vad det var förra generationen. Båda handkontrollerna är riktigt bra. Men Microsoft vinner ännu en gång.
Vinnare: Xbox One
Uncharted 4.
SpelenDe flesta stora tredjepartsspel släpps till både PS4 och Xbox One, och även om det varit en stor grej att upplösningen varit något högre i PS4-versionen har nog få kunnat se skillnaden med egna ögon. Sony har hittills varit väldigt sparsamma med förstapartsspel till PS4. Det kommer bli ändring på det från och med 2016. Då ska både Uncharted 4, The Last Guardian och Horizon: Zero Dawn släppas. Men just här och nu känns utbudet inte överdrivet hett. Uncharted-samlingen släpps i oktober, vilket är ett kärt återseende. Men det är fortfarande gamla spel.
Xbox One får sitt första exklusiva Halo i år, tidsexklusiva Rise of the Tomb Raider, en samling med 30 Rare-spel och Forza Motorsport 6. Nästa år kommer exklusiva titlar som Quantum Break, Scalebound och nya Crackdown. På Gamescom i augusti ska Microsoft dessutom visa upp ett helt nytt spel, är det sagt. Här och nu har Xbox One mer att erbjuda i mina ögon, men det beror förstås lite på vad som tilltalar just dig. På sikt kommer dock PS4 att ha det bästa spelutbudet. Inte minst med tanke på att Naughty Dog sägs snickra på en uppföljare till The Last of Us...
Vinnare: PS4
Framtidsutsikter
Under den förra generationen var det lätt att peka ut vinnaren mellan Sony och Microsoft på respektive marknad. I Japan dominerade Sony. I Nordamerika var Xbox störst. Och i Europa fortsatte Sony, trots alla svårigheter med PS3, att ha ett starkt fotfäste. Storbritannien blev Microsofts fort i EU.
Den här generationen har Sony fått en kanonstart i USA, där PS4 ligger före Xbox One i försäljning, slaktar allt motstånd i Europa (även i Storbritannien) och går knackigt i Japan. På den japanska marknaden går emellertid Xbox One skrattretande uselt. Den säljer några hundra exemplar per vecka.
Denna generation är alltså Sonys. Även om Microsoft skulle komma ikapp i USA är PS4 förstavalet för de flesta spelare. Det gör konsolen till ett tryggt val för alla spelare. PS4 kommer få flest spel, mest variation och sannolikt också leva längst. Den är således en trygg investering.
Xbox One är en trygg investering i så måtto att Microsoft inte lär ha några planer på att ersätta den än på tre eller fyra år. Den kommer få sin beskärda del av tredjepartsspel, Microsofts exklusiva titlar och lite färre indietitlar än PS4. Även Xbox One är således ett tryggt val för den som letar en konsol att spela på i några år framöver. Men vill ha du största möjliga bredd, ska du välja PS4.
Vinnare: PS4
Total vinnare: PS4
PS4 kanske inte "förtjänat" sina framgångar riktigt än.
Men 2016 och framåt kommer bli fantastiska år.