fredag 29 januari 2016

Sony sålde 8,4 miljoner PS4 på ett kvartal


Det är kvartalsrapportstider. Medan Microsoft helt har slutat att rapportera försäljningssiffror för Xbox One och mest pratar om hur många som är aktiva på Xbox Live, har Sony desto större anledning att köra med öppna kort nu när det går så bra.

Sony offentliggör i sin kvartalsrapport att de det fjolårets sista kvartal, oktober-december, sålde 8,4 miljoner enheter av PlayStation 4. Detta är en ökning från 6,4 miljoner året före. Sony hade vid årsskiftet skeppat 37,7 miljoner konsoler.

Trendmässigt släpar PS4 nu efter Wii lite grand men ligger fortfarande högre än vad PS2 gjorde efter samma tid på marknaden. Hur PS4 står sig mot Xbox One vet vi på grund av Microsofts ovilja att dela siffror inte så mycket om. Enligt EA har bägge formaten sålts i 55 miljoner ex, vilket om det stämmer betyder att Xbox One ligger på runt 19 miljoner. Detta är, utifrån vad vi vet om månatlig försäljning i Microsofts överlägset största marknad USA, en siffra som verkar fullt rimlig.

Noteras kan också att Sony äntligen tjänar pengar på sina TV-apparater, vilket var länge sedan. Även mobilverksamheten går med plus nu. Efter många år av ekonomiska problem pekar det mesta åt rätt håll för Sony.