fredag 6 januari 2017

CES: Nvidia visar upp det intelligenta hemmet


Det var väntat att vi skulle få se en ny Nvidia Shield Android TV på CES. Denna gång har Nvidia ompaketerat produkten något, plocka bort "TV" ur namnet och döpt den till en "streaming box".

Andra generationens Shield stöder inte bara 4K utan även HDR. Den är märkbart mindre och har fått en omdesignad handkontroll som också den har krympt i storlek. Nu ingår även fjärrkontrollen, vilket är välkommet eftersom den kostar närmare 600 kr att köpa separat.

Precis som tidigare är priset för 16gb-modellen 1995 kr medan 500gb-modellen kostar 2995 kr. Den kommer finnas i utvalda butiker inom kort (tips: Elgiganten).

I samarbete med Google har Nvidia utvecklat tillbehöret Nvidia Spot (se trailer). Det är en smart mikrofon som kan placeras runt om i hemmet, via Wi-Fi kopplas till din Shield och ta kommandon från dig varhelst i hemmet du befinner dig. Är tanken.

Nvidia utmålar en framtid där nästan allt i vårt hem kan skötas med röststyrning. Det är futuristiskt eggande och lite läskigt på samma gång. Vi håller onekligen på att bygga ett system som skulle få Orwell att få kalla kårar. Men visst, om man bara tittar på tekniken och inte dess långtgående effekter på samhället är det onekligen imponerande.

Inte heller denna gång lär Shield nå en större publik, men Nvidia ligger i framkant på flera områden och samarbetet med giganter som Google och Facebook ökar förstås räckvidden.

Det är också värt att påminna om att det är Nvidias Tegra X1 som kommer sitta i Nintendos kommande konsol Switch.