onsdag 9 april 2008

Wiimote till Xbox 360?


Ända sedan Wii började storma fram över spelmarknaden, krossade PlayStation 3 försäljningsmässigt och till slut tog in hela det försprång som Xbox 360 hade skaffat sig sedan 2005, har det spekulerats om att Nintendos konkurrenter skulle komma med ett svar på Wiimoten. Ett rykte säger nu att Microsoft arbetat tillsammans med Rare sedan augusti om att utveckla en Wiimote-liknande kontroll till Xbox 360, en X-mote. Den nya rörelsekänsliga kontrollen ska enligt dessa rykten släppas innan årets slut.

Ryktet är alltså inte nytt utan har funnits ett bra tag. Tidigare sketcher visar en kontroll som är väldigt lik den till Wii men med en knappuppsättning som påminner om den till Xbox 360. Det sägs att Rare har svårt att möta den deadline som är satt och att projektet kantats av problem. Kontrollern får inte bara bli en simpel kopia av den till Wii, den måste ha uppenbara fördelar om utvecklare ska hitta argument för att utveckla Wii-liknande spel till Microsofts plattform i stället eller åtminstone porta sådana som redan existerar. Microsoft vill förstås inte göra några uttalanden i dagsläget, men det skulle förvåna om det inte försiggår något slags projekt bakom stängda dörrar. Peter Moore erkände att det fanns planer på en rörelsekänslig kontroll innan han slutade på Microsoft och i och med att Nintendos stora succé kan knytas direkt till spelkontrollen, vore det närmast regelbrott av Microsoft att inte seriöst undersöka möjligheten att göra en egen version av produkten.

Det är hur som helst en intressant tanke. Inte så mycket för spelbarheten - undertecknad föredrar att spela med en vanlig handkontroll och den till Xbox 360 är faktiskt den bästa hittills - utan för vad det kan betyda för marknaden. Frågan är dock om en lansering av en rörelsekänslig kontroll till Xbox 360 nu i vinter inte är lite för sent påkommen. I november fyller maskinen tre år och Wii har redan arbetat in sin nisch. Kan Microsoft verkligen bjuda upp till kamp så här långt in i denna generation?