onsdag 23 april 2008

Blu-ray ställs mot DVD

Med slaget om HD-marknaden förlorat har Toshiba gått tillbaka till DVD-marknaden i syfte att förbättra det formatet så mycket som möjligt. DVD-spelare med uppskalningsfunktion blir alltmer populära och marknadsförs ibland som "HD-spelare" eller "nästan HD". Många konsumenter är med rätta förvirrade. Toshiba har svalt stoltheten, lagt ned HD DVD-formatet och påstår nu att deras "superuppskalningsspelare" kan visa lika bra bildkvalitet som Blu-ray. Detta skulle alltså betyda att uppskalade DVD-filmer även håller lika bra kvalitet som HD DVD, vilket förstås är nonsens. DVD är inte HD DVD eller Blu-ray.

Den stora kampen för Blu-ray står nu mot DVD, ett filmformat som blivit det mest framgångsrika hittills. Med låga priser, möjlighet att hyra överallt (även via downloads) hittar du DVD-spelare och -filmer även hos personer som inte är särskilt intresserade av film. Det är en närmast obligatorisk pryl i hemmet. Att få alla dessa konsumenter att lägga ut tusenlappar för en Blu-ray-spelare är en stor utmaning. Särskilt när uppskalningsspelarna blir fler och alltmer populära. Försiktiga bedömningar visar att en dryg tredjedel av alla DVD-spelare osm säljs i dag i USA skalar upp DVD-filmerna till högre upplösning. PlayStation 3 väntas stå för 85 procent av Blu-ray-marknaden i USA under 2008 och enskilda Blu-ray-spelare fortsätter att ligga högt i pris.

Blu-ray besegrade HD DVD, men det är långt ifrån säkert att kampen om att bli framtidens format därmed är vunnen. Den stora utmaningen återstår.