måndag 5 december 2011

TV- och datorspel orsakar inte aggressivitet

Det är en hett omdebatterad fråga. Moralister försöker titt som tätt övertyga allmänheten om att våldsamma TV- och datorspel gör spelande ungdomar mer aggressiva. Därmed skulle dessa spel indirekt vara en orsak till våldsbrott bland unga. Och då kan man ju reglera eller allra helst förbjuda dem.

Statens medieråd har gjort en forskningsgenomgång och kan konstatera att påståendet att TV- och datorspel orsakar aggressivt beteende saknar grund.

Frågan är vad som är hönan och ägget. Dras aggressiva personer till våldsamma spel eller blir man aggressiv av dessa spel? Statens medieråd hävdar det förstnämnda. Och jag tycker inte at den slutsatsen är särskilt uppseendeväckande.

Att skylla negativa saker i samhället på kulturella företeelser är inget ovanligt. Moralisten hittar alltid ett skäl. Från Elvis till videovåld, Eminem och TV- och datorspel. Argumenten förblir i stort sett desamma. Men allt fler har börjat få upp ögonen för att spel inte är ett asocialt intresse utan faktiskt precis tvärtom (även om strålande undantag givetvis finns när spelandet tar över och leder till ett missbruk och ett beroende).

Länge leve TV- och datorspelen!