fredag 30 december 2011

Spelåret 2011 i backspegeln

Det är ett på många sätt fantastiskt spelår vi nu lämnar bakom oss. Bataljen mellan Nintendo, Sony och Microsoft har varit jämnare än tidigare i takt med att Wii har tappat i attraktionskraft och konkurrenterna sålt allt bättre. Lagom till julhandeln har dock Wii gjort ett sista ryck, tack vare Legend of Zelda: Skyward Sword.

År 2011 blev också året då spelet som varit under utveckling sedan 1997, Duke Nukem Forever, släpptes. Den långa utvecklingstiden märktes i det färdiga spelet och mottagandet blev blandat, men Gearbox stänger inte dörren för fler spel med den sexistiske antihjälten.

För Nintendo har året varit både spännande och en aning segt. Lanseringen av Nintendo 3DS blev inte alls så lyckad som Nintendo hade väntat sig. Den tröga starten fick den japanska speljätten att radikalt sänka priset på konsolen (och av symboliska skäl även sänka lönerna för alla chefer). Med ett lägre pris och spel som Super Mario 3D Land och Mario Kart 7 började kunderna strömma till och allt tyder på att Nintendo 3DS hade en stark jul. Tack vare Legend of Zelda: Skyward Sword ser den sista julhandeln för Wii ut att ha blivit helt OK.

Och så fick vi se Nintendos framtidsvision, Wii U. Den förvirrade E3-konferensen blev ett antiklimax och Nintendo tvangs efteråt gå ut med förtydliganden eftersom ingen riktigt begrep vad de ville visa. Klart är i alla fall att Nintendo inte överger ett vinnande koncept. De behåller varumärket Wii och vidareutvecklar den lekfulla rörelsetekniken ytterligare. Frågan är om det räcker ännu en vända.
Ingen, inte ens Nintendo, kunde förutspå vilken formidabel succé Wii skulle bli. Huruvida vi när efterföljaren släpps under 2012 kommer att vara intresserade av att sitta med en maffig skärm i knät när vi spelar framför TV:n återstår dock att se.
Till Xbox 360 har vi sett stora framgångar för Kinect, även om utgivningen av bra spel har varit rätt snål från våren och ända fram till i dag. Spel som Gears of War 3, Forza Motorsport 4, Halo Combat Evolved Anniversary men också populära multiformatsspel som Battlefield 3, Call of Duty: Modern Warfare 3, nya Assassin's Creed, Batman Arkham City, Sonic Generations visar att ingen Xbox-ägare gått lottlös under året.

Samtidigt har ryktena om nästa generations Xbox blivit fler och fler. Allt mer pekar nu mot en release 2013. Det är inte osannolikt att vi redan under 2012 års E3-mässa får se några glimtar från Microsofts tredje konsol. Fokus lär dock vara Kinect och, givetvis, Halo 4.

PlayStation 3 har visserligen fått stryk av Xbox 360 månad för månad i USA men globalt sett är den på väg ikapp. Sony har överlag haft ett bra år. Med fantastiska spel som Uncharted 3: Drakes' Deception, Killzone 3, Gran Turismo 5 och tonvis av starka multiformatstitlar har PS3-ägarna haft all anledning att vara nöjda. Samtidigt har Sonys satstning på Move inte riktigt fått genomslag, även om allt fler spel stöder funktionen.

Årets största händelse för Sony var den japanska lanseringen av PlayStation Vita, ett (vackert) tekniskt underverk och efterföljare till PlayStation Portable. Först i februari får vi i väst lägga vantarna på maskinen, som fick en långsam start i Japan men säkert kommer att växa till sig i takt med att priset sjunker och spelen blir fler.

Ryktena kring PlayStation 4 har varit ganska få, men Sony har låtit undslippa att de inte vill ge Microsoft något stort försprång den här gången. Vi kan därför utgå från att både Sony och Microsoft släpper sina kommande konsoler under 2013. Det betyder i så fall att Wii U får julen 2012 i ensamt majestät - visserligen i hård konkurrens med Halo 4. 2012 kommer att bli ännu mer spännande än 2011. Var så säker.