söndag 1 januari 2012

Filmvåren 2012

Det ser ut att bli ett bra filmår 2012. Några få av vårens godingar är:

The Rum Diary, ett slags fristående prequel till Fear and Loathing in Las Vegas, går upp på bio den 13 januari. Åter igen ser vi Johnny Depp som den excentriske Hunter S. Thompson. Se trailern.

Den fjärde Mission: Impossible, Ghost Protocol, har svensk premiär den 27 januari. Tom Cruise må ha åldrats, men jag ser faktiskt fram emot filmen.

Margaret Thatcher går upp vita duken den 3 februari. Meryl Streep spelar henne i Järnladyn, ett porträtt som kritiserats av Thatchers anhöriga. Med tanke på att få kan göra en riktig bitch bättre än Streep är det nog förståeligt. Se trailern. Streep har åtminstone lyckats få till rösten.

Carnage. Roman Polanski bakom kameran och bland andra Kate Winslet framför. Kan bli riktigt bra. Premiär 17 februari. Trailern ser du här.

Eftersom det den 15 april är exakt 100 år sedan Titanic förliste får James Camerons mastodontrulle med samma namn nypremiär - givetvis i 3D denna gång. Även Lejonkungen får nypremiär i 3D. Frågan är hur många som kommer att betala en hundring för att få se en film de förmodligen sett till leda bara för att den nu är i (fejk)-3D.

Under 2012 kommer vi också få se mycket mer av Jennifer Lawrence, som var strålande i Winter's Bone (så strålande att hon nominerades till en Oscar). En stjärna var född. Om hon ännu inte anses ha fått sitt genombrott i hela västvärlden får hon det säkert i Hungerspelen.

Och så ska Christopher Nolans Batmantrilogi avslutas. Jag är inget fan av superhjältefilmer, men jag gillar verkligen det Nolan har gjort med Batman. The Dark Knight Rises blir också Christian Bales sista Batmanfilm. Se trailern.

2012 är också året när vi äntligen ska få se nazisterna återvända från månen i Iron Sky.

Avslutning.