måndag 16 januari 2012

Spelåret 2012

Vi lämnade nyss ett fantastiskt spelår bakom oss men kan snabbt konstatera att ett ganska massivt 2012 väntar. Det nya året kommer att bli riktigt bra - oavsett om Wii U kommer att trollbinda oss eller inte finns gott om spel att fördriva tiden med.

I vanlig ordning handlar det framför allt om uppföljare. När IGN listar de tio största spelen till Xbox 360 under 2012 är inte mindre än nio uppföljare av något slag. Till PlayStation 3 ser det något bättre ut med nytitlarna. Microsoft har ett starkt år framför sig som ska krönas av Halo 4. Innan dess ska vi ha avverkat godbitar som Mass Effect 3 (som även kommer till PS3), BioShock Infinite, Borderlands 2 och Live Arcade-spelet Alan Wake's American Nightmare.

Till PlayStation 3 väntar förutom nyss nämnda Mass Effect 3 och BioShock Infinite även The Last Guardian (från teamet som gjorde Ico), The Last of Us och nedladdningsbara Journey. Därtill ska läggas Grand Theft Auto V som inte har fått så mycket mer än en logtype än och väntas släppas till PC, PS3 och Xbox 360 någon gång under året.

Wii kommer som bekant att ersättas av Wii U - när är ännu inte klart, men rykten gör gällande att det kan bli tidigare snarare än senare under 2012 - vilket gör att spelutgivningen kommer att tvärdö. Några spel är dock planerade, däribland Pikmin 3, Sakuguchis The Last Story och Mario Party 9 (alla utan exakta releasedatum).

Personligen ser jag särskilt fram emot att få gestalta den plågade författaren Alan Wake igen efter att ha spelat originalet sönder och samman. American Nightmare blir ett kortare äventyr på mellan fyra och fem timmar men får i gengäld en del nya inslag som fokuserar mer på strider än tidigare.
Jag gillade det första BioShock men stördes av det höga tempot. Det fanns aldrig tid för någon riktig utforskning av den fantastiska undervattensmiljön. BioShock 2 bjöd tyvärr på mer av samma ursinniga tempo och att döma av förhandstittarna på BioShock Infinite är det mesta sig likt: fantastiska miljöer och en härlig stämning som hackas sönder av ett hysteriskt skjutande. BioShock-spelen skulle tjäna så mycket på ett lägre tempo och mer tid för utforskning. Jag lär plocka upp spelet vad det lider ändå, men sannolikt till reapris.

Många spel fick inte plats på IGN:s topp 10-listor, det kommer massor av uppföljare: Soul Calibur V, Dead or Alive 5, Hitman: Absolution, Max Payne 3, Ninja Gaiden III, Resident Evil: Operation Raccoon City, Resident Evil 6 (som vi ännu vet alldeles för lite om för att bedöma hur bra det kan tänkas bli) och Silent Hill - Downpour. Därtill nya Splinter Cell, Assassin's Creed och Devil May Cry.

Ingen spelintresserad lär gå med pengar över i fickan.