fredag 27 januari 2012

Microsoft tar upp kampen mot begagnade spel?

Det surrar nästan dagligen rykten om nästa generations Xbox nu. Ingen rök utan eld, brukar det heta, och alla rykten skulle kunna vara en indikation på att något är i görningen. Utvecklingskit ska ha skickats ut.

I ryktessurret kom också uppgiften att Microsoft i nästa generation vill stävja försäljningen av begagnade spel genom att göra dem obrukbara på sin konsol. Det är ingen nyhet att utgivarna inte är överförtjusta i andrahandsmarknaden. Men om Microsoft på något sätt, exempelvis genom inloggningskrav och att knyta varje spel till den som köpt det, helt vill kväva andrahandsmarknaden biter de sig själva i svansen.

Detta skulle få konsekvensen att många av oss fick mycket försiktigare köpvanor. Vem vill lägga ut nästan 600 kronor på ett nytt spel som man inte kan sälja vidare om man inte gillar det? Visserligen sjunker spelen relativt snabbt i pris, men om man inte vill köpa alla spel till fullpris betyder det att man kommer tvingas vänta i flera månader på att någon kedja ska sänka priset. I dag finns Blocket, Loading och andra forum och köp- och säljsajter som fungerar utmärkt för att både leta upp, byta bort och sälja av gamla spel. Via Loading har jag själv köpt en hel del genom åren, alltid utan knussel.

Spelutvecklarna skulle älska om andrahandsmarknaden ströps. Förlorarna är förstås vi spelare, men även butiker som GameStop och Game skulle kunna ta stryk.

Nu ska vi komma ihåg att uppgifterna är rykten. Microsoft har sin vana trogen inte kommenterat dem. Men kanske kan de skarpa reaktionerna få dem att tänka om - om de nu planerar något i den här stilen.