Företagets VD Fredrik Wester tror att öppna plattformar som PC, mobil och sociala nätverk kommer att växa. Det tror jag också. Men det mesta pekar emot att Wii U, PlayStation 4 och nästa Xbox skulle bli de sista traditionella spelkonsolerna. Däremot kan det ske en utslagning. Det är inte alls säkert att vi 2020 kommer att spela på konsoler som tillhör Sony, Microsoft och Nintendo.
Bara för att se hur snabbt saker kan förändras, låt oss blicka bakåt för ett ögonblick. Wii var Nintendos sista chans efter att de tagit stryk med kassettkonsolen Nintendo 64 och gjort fiasko med Gamecube. Hade Wii misslyckats hade Nintendos framtid som konsolutvecklare varit i allvarlig fara. Kanske hade de beslutat att enbart satsa på det som de alltid gjort bra - portabelt spelande. Nu råkade Wii bli en formidabel succé. Kassakistan fylldes på ytterligare och under 2012 släpper Nintendo sin Wii U. Skeptikerna är många, men Nintendo har visat att de kan överraska.
För Microsoft var det bara framgångarna med Halo som räddade hela projektet Xbox. Annars vore det högst tveksamt om Microsoft hade velat satsa vidare. De 100 miljoner konsoler som företaget "lovade" att sälja blev till slut 25 miljoner - mestadels tack vare Halo och Halo 2. I dag mår den division som allt Xbox-relaterat ingår i synnerligen bra. 60 miljoner sålda Xbox 360, 18 miljoner sålda Kinectenheter och 40 miljoner Xbox Live-kunder talar sitt tydliga språk. Microsoft har medvind. Men det ambitiösa målet att bli marknadsledande uppnåddes inte heller denna gång.
Tydligt är att mjukvarujätten vill bredda varumärket Xbox och synkronisera det med Windows och andra produkter. Dessutom hoppas de kunna bygga vidare på Kinect. Hur kunderna kommer att resonera i nästa generation återstår att se, men i nuläget har Microsoft en korg med tillräckligt starka varumärken och inte minst en stor krigskassa för att uppnå åtminstone relativ framgång i ännu en generation.
Sony har själva erkänt att de lidit av "baksmälla" efter de sanslösa framgångarna med PlayStation 2. Det är visserligen inte så konstigt att man blir lite kaxig och lutar sig tillbaka en aning efter att ha krossat motståndet i tio år. Detta fick emellertid följden att Sony tog kunderna för givna när de lanserade det svindyra teknikmonstret PlayStation 3 - och fick betala för det.
Även om konsolen har sålt betydligt bättre efter prissänkningarna och faktiskt är på väg ikapp Xbox 360 globalt, kommer Sonys äventyr denna gång att sluta i minussiffror. PlayStation 3 har orsakat så stora hål i Sonys plånbok att de inte kan fyllas igen innan nästa konsol ska lanseras. På så vis är konsolen, givet Sonys tidigare framgångar, ett misslyckande. Detta kommer sannolikt att påverka hur Sony resonerar inför nästa generation.
Problemet för Sony och Microsoft är att deras konsoler och spelutbud har liknat varandra alltför mycket denna generation. De slåss om samma kunder. Microsoft försökte bli mer casual med Kinect, men det är fortfarande FPS som säljer överlägset bäst till formatet. Allt färre spel är formatexklusiva och allt fler spel släpps till fler format. De måste försöka sticka ut för att locka kunder nästa generation. Om Microsoft har Kinect - vad har då Sony? Och kan de överleva ännu en mångmiljardförlust nästa generation?
Jag tror inte att nästa generation blir den sista. Däremot får vi förbereda oss på att en konsol i framtiden inte riktigt är vad vi har vant oss vid. Den förändringen har redan pågått en tid. I slutändan kommer det att handla om vilket företag som erbjuder de flesta och bästa tjänsterna med sin konsol. De kommer att attrahera flest kunder. Tre kan mycket väl bli två när vi summerar nästa generation. Men dit är det långt kvar.
Näst sista generationen?