tisdag 12 augusti 2008

Yu Suzuki har slutat på Sega - inget Shenmue III?


En av Segas stora spelskapare, Yu Suzuki - mannen bakom spel som Out Run, Virtua Fighter och Shenmue - jobbar inte längre på Sega. Det bekräftas i en intervju om Segas utveckling.

Det har varit knäpptyst om Suzuki i flera år. Han har sedan Sega drog sig ur hårdvarubranschen och pensionerade sin sista konsol Dreamcast gjort någon enstaka intervju angående möjligheten att ge oss en avslutning på Shenmue-sagan med ett tredje spel. Svaret har varit ett försiktigt "inte än". Och sedan har det varit tyst. Knäpptyst.

Yu Suzuki gjorde sig omöjlig på Sega sedan han bränt 70 miljoner dollar på den storslagna sagan Shenmue, som utspelas i Japan och Kina under 1980-talet. Shenmue gav oss den mest detaljerade och grafiskt imponerande mänskliga miljön någonsin i ett spel och andra spelskapare har plockat friskt därifrån. Det var unikt, episkt, storslaget. Men det älskades av långt ifrån alla. Och eftersom Dreamcast blev ett misslyckande blev heller inte Shenmue någon succé. Spelet fick mycket uppmärksamhet, men främst i spelpressen, och sålde inte alls enligt förväntningarna. Ändå lät Sega Suzuki producera uppföljaren och Shenmue II släpptes senare även till Xbox utan att imponera försäljningsmässigt.

Yu Suzukis projekt kom att representera de galna satsningar som det nya Sega absolut inte hade råd att göra. Sedan dess har Sega satsat säkert genom att återliva (och slakta) gamla spelserier, ge ut populära licenser och krama saften ur sin igelkottsmaskot. Shenmue är en del av det gamla Sega och Shenmue III har känts oerhört avlägset - även om Shenmue-fansen är världens mest hoppfulla.

Att Yu Suzuki nu uppenbarligen lämnat Sega för att syssla med "online-grejer i Kina" tyder på att han kanske kan ha lämnat spelbranschen helt och hållet. Vilket vore oerhört tråkigt. Suzuki är och förblir en av de stora. Han borde ha en egen spelstudio. Men kanske är det ingen som har råd att betala för Yu Suzukis visioner längre. Spelbranschen kan ha blivit en visionär fattigare.

Shenmue II tog oss till det vackra Guilin i södra Kina.
Tanken på vad dagens konsoler skulle kunna göra med
sockertoppslandskapen på din HDTV är svindlande...