tisdag 9 mars 2010

Sony tror på 3D - Microsoft återlanserar Xbox 360?

Sony släpper en mjukvaruuppdatering till sin PlayStation 3 som möjliggör både 3D-spel och 3D-film via konsolen. Ett antal titlar ska återlanseras i 3D, uppger Sony.

Frågan är vad det egentligen kommer att betyda. På kort sikt ingenting. Den som vill spela 3D-spel eller se 3D-film behöver en TV som klarar av detta och folk i gemen håller som bäst på att byta bort sina gamla tjock-TV-apparater (eller sina LCD mot LED). Någon masslansering av 3D-TV-apparater har vi ännu inte sett. Vissa menar därför att Sony är lite tidigt ute. Å andra sidan har Sony ett tioårsperspektiv på sitt PlayStation 3-projekt och blickar således bortom 2015 med sin konsol. Att göra den redo även för 3D förefaller ur detta perspektiv naturligt.

Microsoft säger att även Xbox 360 är redo för 3D, men har ännu inte gjort något konkret för att visa detta. I stället ryktas det nu om en återlansering av själva Xbox 360-konsolen under senhösten. Återförsäljare har berättat att Microsoft inte tar backordrar, vilket normalt bara händer när en modell är på väg bort. Kommer dagens Xbox 360 att ersättas av en ny modell senare i år? Att Microsoft kommer att paketera Xbox 360 med 3D-kameran Natal är klart sedan länge (Natal kommer givetvis även att sälja separat för alla som redan har en konsol), men är det samma Xbox 360 vi kommer att se? Det viskas bland annat om en slim-version, men även om mer genomgripande förändringar.

2010 kommer hur som helst att bli ett spännande år. Förutom de stortitlar som redan släppts väntar en hel drös (God of War III, Alan Wake, Super Mario Galaxy 2, Halo: Reach...) runt hörnet. Därtill kommer Sonys rörelsekänsliga kontroll och Microsofts 3D-kamera. Båda kommer att visas upp på spelmässor under sommaren och släppas under hösten/vintern. Och vi kan säkert vänta oss några överraskningar från Nintendo för att stjäla uppmärksamhet från konkurrenterna.