måndag 1 mars 2010

PlayStation 3 drabbad av bugg

PlayStation 3 har varit relativt förskonad från problem. Det är Xbox 360 som har varit den defekta konsolen den här generationen. Men nu har Sonys spelkonsol drabbats av det mest omfattande felet hittills.

Det är en bugg som drabbat 60gb-modellen av PlayStation 3 (alltså den gamla). Spelare har drabbats av flera olika fel. Många kommer inte in på PlayStation Network, andra klagar över felande trophies och bland annat Heavy Rain går inte att starta på grund av detta.

Felet tros vara konsolens inbyggda klocka (som kanske tror att det är skottår i år). Manuell omställning hjälper tydligen inte. Sony säger sig arbeta för att lösa problemet så snart som möjligt. Tills vidare uppmanar de alla spelare som sitter på den gamla tjocka PlayStation 3-modellen att låta den stå.

Det finns några reflektioner att göra på detta. Dels är det inget problem som gör att kunderna måste skicka in sina konsoler på reparation. Därmed är de problem Microsoft har haft med Xbox 360 (men som nu verkar vara i princip borta tack vare den nya Falconmodellen) betydligt allvarligare. Men denna bugg illustrerar också hur känsliga dagens moderna spelkonsoler är. Ett litet fel kan få stora konsekvenser för spelare över hela världen. Betänk hur känsliga framtidens spelkonsoler, som lär vara ständigt uppkopplade och hämta hem alla spel direkt online, kommer att kunna bli för virus!

Jag minns aldrig några problem med de äldre spelkonsolerna. De gick och gick utan att klaga. Och de går fortfarande när jag plockar fram dem. De var dessutom tysta!

PS3 Slim har klarat sig från den bugg som drabbat de äldre PlayStation 3-modellerna.