onsdag 17 mars 2010

Xbox 360 Slim på gång?

Det har pratats om en ny Xbox 360 ett tag. Microsofts Steve Ballmer har hintat om det. Återförsäljare har berättat att Microsoft inte längre tar back ordrar och vill att återförsäljarna säljer slut på sina lager. Det brukar indikera att en ny produkt är på väg att ersätta den gamla.

Kotaku publicerar ryktet om en ny slimmad Xbox 360. Maskinen ska ha testats i Kina och en bild som påstås föreställa dess innanmäte ha läckt ut (se parallellen till de läckta bilderna på PS3 Slim som slutligen visade sig vara äkta). Det finns inget som logiskt talar emot att detta verkligen är en mindre Xbox 360.

Att lansera en ny slimmad Xbox 360 i samma veva som Natal vore helt logiskt. Kanske gör Microsoft rent av en Sony och döper om sin konsol lagom till återlanseringen. Kanske får vi se namnet Xbox Natal i fortsättningen. Jag tror dock inte att Microsoft vill släppa namnet Xbox 360, som är inarbetat vid det här laget och inte går att förkorta på samma smidiga sätt som PlayStation 3 gör till PS3. Dessutom är Natal, hur man än ser på det, ett högt spel från Microsofts sida. Att låsa upp namnet på en konsol vid ett eventuellt fiasko vore ödesdigert. Räkna således med samma namn till samma maskin. Men i ett nytt, mindre skal. Förhoppningsvis innebär detta också en tystare maskin än vad vi hittills vant oss vid.

Eftersom Microsoft har tänkt sig att Xbox 360 ska leva till runt 2014 och maskinen på har sett i det närmaste identisk ut på utsidan sedan lanseringen 2005, behövs ett ansiktslyft för att ge den nytt liv. Sony lyckades mycket väl med sin extreme make over av PlayStation 3. Microsoft siktar troligen på att uppnå en liknande effekt - med viss hjälp av Natal.

Microsoft har ännu inte sagt ett pip och troligt är att de kommer att hålla tyst eller öppet förneka att någon ny Xbox 360 är på gång. De vill självfallet inte att kunderna ska gå och vänta till hösten innan de köper en konsol. Om en ny modell ska lanseras, vill Microsoft först rensa lagren under våren och sommaren.

Jämförelsen mellan innanmätet i den gamla Xbox 360
och den mindre nya.
Skillnaden är som synes markant.