onsdag 25 november 2015

GameStop besvikna på försäljningen för flera storspel


GameStop är världens största spelåterförsäljare. De är oerhört viktiga för Sony, Nintendo och Microsoft. Nintendo hade möten med GameStop när försäljningen av Wii U kantrade under 2013, och Microsoft har kontinuerliga möten med GameStops återförsäljare.

Enligt GameStops vd Tony Bartel har ett flertal av årets största spelreleaser underpresterat. Det gäller Assassin's Creed: Syndicate, Halo 5: Guardians och Star Wars Battlefront. Förväntningarna på Star Wars Battlefront sjönk ju närmare lanseringen kom, hävdar Bartel, och ändå lyckades inte spelet slå de lägre ställda förväntningarna.

I fallet med Star Wars ska sägas att EA räknar med att sälja 13 miljoner ex fram till och med mars nästa år, vilket säger en del om proportionerna i förväntningarna. Spelet kan dessutom komma att få god draghjälp av den nya filmen som går upp på biograferna i december.

Då ser det värre ut för Halo 5 och Assassin's Creed: Syndicate som inte har den draghjälpen. Det är inte omöjligt att det har smugit sig in en mättnad för dessa varumärken. Det borde oroa Microsoft mer än Ubisoft eftersom Halo trots allt inte är en serie som ser årliga uppföljare.