lördag 27 februari 2016

Shenmue III visas i Monaco


Utvecklingen av Shenmue III går framåt. Vi har hittills fått ett antal inte så värst imponerande bilder från spelet i ett tidigt utvecklingsstadium. I dag hölls emellertid en konferens där Yu Suzuki pratade om spelet och visade upp både lite mer detaljerade bilder och även rörliga sådana som visar spelet i Unreal Engine.

Det händer nu. Efter 14 års väntan är utvecklingen av Shenmue III faktiskt i gång. Det är väldigt svårt att ta in. Jag hade gett upp hoppet. Någonstans insåg jag att ett tredje spel aldrig skulle kunna bli till. Ingen skulle finansiera det.

Shenmue såldes i drygt en miljon exemplar till Dreamcast. Konverteringen av Shenmue II nådde bara drygt 200 000 sålda ex till Xbox. Fansen är passionerade men få till antalet. Att Ys Net lyckades samla in 6,3 miljoner dollar var därför långt över mina förväntningar. Det är fortfarande en begränsad summa, särskilt som mycket av pengarna går tillbaka till dem som donerat i form av samlarföremål. Men det bör räcka för att ge oss en riktig Shenmue-upplevelse, om än betydligt mindre och kortare än det andra spelet.

Shenmue III kommer behöva Sonys marknadsföring i ryggen under hela resan. Från när spelet först visas upp på E3 på riktigt (vilket kanske inte sker förrän nästa år) till lanseringen. Sony har sagt att de står bakom projektet ekonomiskt, inklusive med marknadsföringspengar. Det är betryggande. För om inte Shenmue III säljer, är ju chansen för ett fjärde spel väldigt små.
Spelet ser bättre ut än för några månader sedan. Men det är fortfarande tidigt i utvecklingsprocessen - Shenmue III ska inte släppas förrän i slutet av 2017, och en försening är väl inte helt otrolig. 

Se Shenmue Dojos Twitterkonto för bilder och filmsnuttar från konferensen.