fredag 27 maj 2016

Tiden för uppgraderbara konsoler är snart härE3 närmar sig och ryktena om att vi ska få se en ny PlayStation 4 ("Neo") blir alltmer intensiva. Samtidigt pågår ryktesspridning som gör gällande att Microsoft planerar inte bara en utan flera nya Xbox-modeller. Det är uppenbart att konsolbranschen är på väg att förändras i grunden.

Trots alla tekniska landvinningar under de senaste 25 åren har affärsmodellen inom konsolindustrin förblivit relativt intakt. Spelkonsoler släpps i generationer, ny hårdvara ersätter gammal i intervaller om runt fem år. Senaste generationen blev rekordlång med sina åtta långa år, främst tack vare rörelsekänsliga kontroller som förlängde livslängden på både Xbox 360 och i viss mån PlayStation 3. Men även dessa konsoler ersattes så småningom av nya.

Det vi såg under den förra generationen och som i synnerhet Microsoft var drivande i var uppdateringar av gränssnitt och tjänster. Hårdvaran var alltså densamma, även om hårddiskarna utökades och hdmi-kontakten blev standard.

Det som förändrades och utvecklades var sättet på vilket vi använde konsolen. När Xbox 360 släpptes fanns inte ens Facebook. När den togs ur produktion hade den stöd för YouTube, Facebook, Netflix, Twitch och en rad andra sociala tjänster.

Vi står nu inför ännu en förändring. Allt tyder på att både Sony och Microsoft är på väg att införa hårdvaruuppdateringar under en pågående generation. Sony kommer med allra största sannolikhet lansera PS4K, en ny PS4 med mer kraft under huven vars främsta syfte tycks vara att klara av PlayStation VR (vilket alltså betyder att alla vi 40 miljoner som hittills köpt PS4 måste köpa en till om vi även vill att den ska fungera tillfredsställande med PSVR).

Microsofts planer är mer höljda i dunkel. Det hävdas att de planerar att släppa en mindre modell av Xbox One under detta år, men också att de arbetar på planer att lansera två mindre enheter för att strömma material (tänk Apple TV).

Dessutom, vilket kanske är mer intressant, uppges det att Microsoft även arbetar på ny hårdvara under namnet Scorpio. Det är en konsol som sägs vara fyra gånger så kraftfull som Xbox One med en kapacitet på hela 6 teraflop (jämfört med 1,3 teraflop för dagens Xbox One). Om detta stämmer skulle Scorpio sannolikt bli den mest kraftfulla konsolen på marknaden. En tänkbar orsak till denna stora uppgradering är att knyta Xbox One närmare Oculus Rift.

Det ska alltså inte röra sig om en ny konsol med ett nytt namn utan en rejäl uppgradering av den befintliga Xbox One som ska vara kompatibel med alla spel till formatet.

Om dessa uppgifter stämmer betyder det att Microsoft, och kanske även Sony, i praktiken lämnar generationsmodellen och i stället släpper uppdaterad hårdvara med jämna mellanrum. Det är logiskt.

Jag är dock lite kluven till denna utveckling. Dels eftersom det kan bli väldigt dyrt för oss konsumenter, men också för att själva poängen med en spelkonsol går förlorad. Att köpa en "färdig" produkt som en spelkonsol alltid har varit, där hårdvaruspecifikationerna är satta och ramarna därmed är kända för både utvecklare och konsument, är en affärsmodell som har fungerat utomordentligt väl.

"PC master race"-publiken har alltid hånat de tekniskt sett efterblivna konsolerna, men det har inte spelat någon roll. Och när vi får chansen att spela något så vackert som Uncharted 4 (recension) förstår jag inte riktigt vad de hånfulla kommentarerna egentligen handlar om.

E3 kan bli mer spännande i år än vad vi kanske föreställt oss.

Läs även:
Nu kan allt förändras