måndag 25 juli 2016

Peak Pokémon?


Ingen har väl missat att var och varannan, känns det som, springer runt med sina telefoner och letar pokémons. På jobbet. I trafiken. Överallt. Det nya gratisspelet har tagit världen med storm.

Jag får lite Wii-vibbar av detta.

Människor som aldrig skulle gå ut och köpa en Xbox eller PlayStation, som knappt vet vad Halo eller God of War är, sprang ut och köpte Wii, främst för Wii Sports (noteras ska dock att det såldes i snitt 9 spel per såld Wii, så många hade mer än bara ett fåtal casualspel hemma).

Wii-eran varade i flera år och var ett intressant exempel på flockbeteende. Alla skulle bara ha en Wii. Efter ett antal år började intresse dö ut. Folk hittade annat att sysselsätta sig med, som mobilspel.

Det var ju Nintendo, tänker ni. Pokémon är också Nintendo. Har de lyckats igen? Nja. Pokémon Go är utvecklat av Niantic, och Nintendos investering i appen motsvarar faktiskt bara 13 procent, vilket gör effekten begränsad rent ekonomiskt. När Nintendo själva påpekade detta för investerare sjönk aktien med 17 procent (de är känsliga, investerarna). Noteras kan också att spelet inte ens är en del av Nintendos egen mobilspelssatsning.

Nu hävdar SurveyMonkey dessutom att både antalet aktiva spelare och antalet nedladdningar har börjat minska. Åtminstone i USA, där användarna gått från 25 till 20 miljoner. Kanske håller intresset redan på att lägga sig lite grand.

Å andra sidan har Pokémon Go just lanserats i Japan...