onsdag 20 juli 2016

Xbox tappar


Microsoft har redovisat sin senaste kvartalsrapport. I vanlig ordning går bolaget bra med intäkter på 22,6 miljarder dollar för kvartalet som gick, men det finns orostecken för Xbox One.

Nordamerika har från första dagen varit den överlägset största marknaden för Xbox. Japan delas mellan Sony och Nintendo och Europa är i dag i princip Sonys hemmaplan förutom på den bärbara marknaden.

Det vi har kunnat se under de senaste månaderna är svag försäljning för Xbox One i Nordamerika. Efter ett bra 2015 som avslutades med lanseringar av Forza Motorsport 6, Halo 5 och Rise of the Tomb Raider har Xbox One tappat månad för månad under 2016. Det är inte jämnt mellan PlayStation 4 och Xbox One längre, det är fråga om utklassning. Även på Microsofts hemmaplan.

Minskad försäljning och sänkt pris på Xbox One betyder förstås minskade intäkter. Microsoft såg en minskning med 152 miljoner dollar under det här kvartalet, vilket innebär ett tapp på 9 procent jämfört med samma period förra året. Detta tapp fick faktiskt hela bolagets verksamhet att backa med fyra procent.

I början av augusti ska Xbox One S lanseras. Förhoppningen från Microsofts sida är förstås att den lanseringen ska innebära en nytändning för Xbox One.

Om det blir så är däremot tveksamt. Sony har just nu sådan vind i seglen att det blir oerhört svårt för Microsoft att komma in i matchen igen.