lördag 17 september 2016

NPD: Xbox One vann andra månaden i rad

När NPD släppte sina nuförtiden knapphändiga uppgifter om hur konsolförsäljningen ser ut i Nordamerika, uppgifter som blir offentliga först tredje torsdagen i månaden numera, bekräftades att Xbox One vunnit för andra månaden i rad. Denna gång dessutom med oväntat stor marginal, vilket huvudsakligen förklaras av lanseringen av Xbox One S.

Microsoft tog tillfället i akt att tacka fansen och påpeka att Xbox One minsann är "den enda konsolen denna höst som har inbyggd UHD 4K Blu-ray-läsare". Den passningen var förstås skickad till Sony, vars nya PS4 Pro endast stöder 4K digitalt och inte har någon inbyggd UHD-läsare.

Xbox One har momentum just nu. Att Microsoft vinner två månader i rad hör inte till vanligheterna. Fram till och med maj låg PS4 väldigt bra till jämfört med året före, men Sonys konsol har tappat tempo under sommaren. Möjligen kommer detta svänga tillbaka till Sonys fördel i september och oktober, men det skulle inte förvåna om Xbox One även vinner september.

Det finns flera skäl till att det går lite bättre för Xbox One just nu. Ett sådant är förstås Xbox One S, den nya mindre, snyggare konsolen med stöd för 4K och HDR. Ett annat är att Microsoft i USA haft helt galet prisvärda bundlingar.

Frågan är vad priset kommer betyda inför julhandeln. Samtidigt som lagren av den gamla Xbox One-modellen töms finns Xbox One S att få tag på för 299 dollar. Sony erbjuder en slimmad PS4 för samma pris, men den gör å andra sidan inget som inte lanseringsmodellen från 2013 gjorde. PS4 Pro kommer kosta 100 dollar mer.

I oktober släpps Battlefield 1. Microsoft kommer bundla spelet med sin Xbox One S, vilket säkert lär hjälpa både Battlefield 1 och Microsofts konsol.

Konsolförsäljning i USA i augusti 2016 
1. Xbox One - 275 000
2. PlayStation 4 - 160 000
3. Nintendo 3DS - 149 000
4. Wii U - 22 000

Spelförsäljningen toppas föga förvånande av Madden, men på en andraplats hittar vi No Man's Sky. Det hör verkligen inte till vanligheterna att ett indiespel säljer så här pass bra (över en halv miljon ex bara i Nordamerika), men spelet har också fått osedvanligt mycket uppmärksamhet och hypats hårt.

Deus Ex: Mankind Divided hamnar visserligen trea men uppges endast ha sålt i 120 000 ex, vilket är svagt för en lanseringsmånad. Topplistan är ett virrvarr nu då den digitala försäljningen räknas för vissa men inte andra spel, så vi får hädanefter ta den med en nya salt.

Spelförsäljning i USA i augusti 2016
01. Madden NFL 17 
02. No Man's Sky 
03. Deus Ex: Mankind Divided
04. GTA V 
05. Overwatch
06. Tom Clancy's Rainbow Six: Siege
07. Call of Duty: Black Ops III
08. Lego Star Wars: The Force Awakens
09. Minecraft
10. Destiny: The Taken King

Källa: NPD