torsdag 8 september 2016

PS4 Pro och antiklimax


Det har inte varit en lätt resa för Microsoft sedan de utannonserade Xbox One, så det är lätt att förstå att de har svårt att hålla sig från att "ge igen" lite på Sony när tillfället dyker upp.

När specifikationerna för PlayStation 4 Pro blev officiella svarade Microsoft via Albert Penello med att konstatera att skillnaden mellan PS4 Pro och nästa års Project Scorpio, den kraftigt uppgraderade Xbox One, kommer att vara "uppenbar".

Detta återstår att se, i nuläget är det bara PR-snack (även om siffrorna talar för ett övertag för Xbox handlar det i vanlig ordning om vad utvecklarna gör med hårdvaran), och just Penello är kanske inte mest känd för att hålla sig strikt till sanningen i alla lägen. Dessutom är det förstås en fråga om pris.

Gårdagens officiella avtäckning av den uppgraderade PS4 Pro, var en tudelad upplevelse. Dels påmindes vi åter igen om att Sonys konsol har flest spel att se fram emot just nu (Horizon: Zero Dawn ser riktigt läckert ut), men när Sony visade upp själva konsolen sjönk hypen.

Inte nog med att PS4 Pro är ful och fantasilös ("Hur ska vi designa den? Äh, vi slänger på en våning till och går hem tidigt!"), när Sony bekräftade att den inte kommer ha en UHD Blu-ray-läsare gick luften ur många.

Hur tänker Sony här? Har de kalkylerat att det är så få som bryr sig om Blu-ray i 4K på skiva att det inte är värt priset att stoppa in en sådan läsare i konsolen?

Eller är det ett sätt att börja snickra på begravningskistan för det fysiska filmformatet (och i förlängningen även de fysiska spelen)? Det vore lite märkligt eftersom Sony som filmbolag gärna promotar och säljer Blu-ray-filmer i 4K för 300 kr stycket.

Hur Sony än har resonerat var faktumet att PS4 Pro saknar en UHD-läsare en besvikelse för många, vilket under gårdagskvällen märktes på en rad olika spelforum. Oftast är emellertid folk som hänger på spelforum inte särskilt representativa för spelare i allmänhet, så det är inte troligt att Sonys beslut kommer skada försäljningen av PS4 Pro när den släpps i november.

Min fundering handlar snarare om huruvida de kommer lyckas locka särskilt många att betala 100 dollar extra för lite bättre upplösning, vilket det i praktiken är fråga om. De flesta sitter i nuläget med TV-apparater som inte ens stödjer 4K-upplösning. Varför välja PS4 Pro framför en slimmodell som släpps redan i september?

Personligen känns det på något märkligt sätt lite skönt att Sonys konferens blev en sval historia. Jag sitter redan med så mycket elektronik här hemma att ett ytterligare ha-begär inte vore önskvärt. För första gången på länge känns det befriande att inte vara köpsugen.