tisdag 1 november 2016

PS4 närmar sig 50 miljoner

Sony fortsätter att kränga PlayStation 4-konsoler i rasande takt. I den senaste kvartalsrapporten (diagram och info här), som avser perioden 1 juli-30 september, berättas att det har sålts 3,9 miljoner PS4 till butik.

Därmed står PS4 på 47,4 miljoner skeppade enheter. Det senaste kvartalet var visserligen en minskning med 100 000 enheter jämfört med samma tid förra året, men Sony står fast vid målet att sälja 20 miljoner konsoler under räkenskapsåret t.o.m. den 31 mars 2017.

För att uppnå detta behöver de sälja ytterligare 12 miljoner enheter av PS4. Vilket skulle betyda att PS4 kommer ligga på 60 miljoner sålda enheter efter tre och ett halvt år på marknaden. Omöjligt är det inte. Framför oss ligger den hetaste perioden på hela året och den 10 november släpps dessutom PS4 Pro, som rimligen kommer öka intresset.

PS4 har tappat lite fart under sommaren när Xbox One S har gått starkt framför allt i Nordamerika och Storbritannien, men Sonys konsol är fortfarande dominant på den europeiska marknaden. Det den eventuellt tappar i USA kompenserar den för med råge i EU.

Trots att Xbox One S fått en så bra start, trots att intresset för den nya PS4 har verkat ganska avmätt och trots avsaknad av hype för PS4 Pro fortsätter Sony att sälja konsoler i nästan samma rasande takt som tidigare.

Resultaten är ännu en påminnelse om att den känsla som sprids på spelforum gällande sakernas tillstånd sällan är representativ för hela marknaden.