torsdag 30 oktober 2008

Så säljer Microsoft, Sony och Nintendo

Kvartalsrapporterna för de tre stora har offentligjorts en efter en.

Microsoft visade en nettovinst på 57 miljarder kronor för hela företaget. Detta på ett kvartal, alltså. Det ger en vink om varför Microsoft kunnat göra miljardförluster på Xbox-projektet i år efter år. Nu räknar man emellertid in vinst även inom denna division. Totalt har det sålts 22,5 miljoner Xbox 360-konsoler, vilket gör att Microsoft snabbt närmar sig föregångarens totala försäljningssiffror på knappa 25 miljoner.

För Sony går det lite tyngre. PlayStation 3 släpar efter på alla stora marknader (möjligen Europa undantaget, vilket är oklart eftersom statistiken för vår del av världen är så knapp) och Sonys speldivision gör en förlust på 379 miljoner dollar, (vilket just här och nu är ungefär 2,9 miljarder kronor). Sony har sålt 16,8 miljoner PlayStation 3-konsoler, vilket är ungefär 2,4 miljoner sedan i juli. PlayStation 2 fortsätter att sälja bra och har klättrat över 130 miljonersstrecket.

Nintendo går som tåget. Deras Wii fortsätter att sälja osannolikt starkt och har hittills hittat ut till 34,5 miljoner hem. Den har alltså sålt dubbelt så bra som PlayStation 3 hittills och avståndet till konkurrenterna tycks bara öka. Nintendo DS är på god väg mot att bli världens mest sålda spelkonsol någonsin om trenden håller i sig. Nintendo räknar med att den kommer att ha sålt över 100 miljoner vid mars månads utgång nästa år (dagens siffra är 84 miljoner) och livslängden är sannolikt lång.

En liten illustration av konkurrensläget på spelmarknaden just nu...