tisdag 14 oktober 2008

Bekräftat: V gör comeback


Efter åratal av rykten, spekulationer och turer fram och tillbaka verkar det nu vara klart att det blir en ny V-serie. Men inte riktigt som många kanske hade föreställt sig. Det blir nämligen inte den fortsättning som seriens skapare, Kenneth Johnson (som låg bakom del 1 och 2 i serien) har gett ut i bokform (V - The Second Generation, som tar vid efter del 1 och 2). I stället blir det Scott Peters (4 400) som gör en nyinspelning med nya skådespelare och en del nya infallsvinklar.

Det ryktas att Kenneth Johnson på något sätt är inblandad i denna nya serie, men det är inte bekräftat. Robert England ska, i alla fall enligt Imdb, återkomma som Willie, en av V-seriens populäraste karaktärer. Manuset är emellertid ännu inte skrivet, så det är möjligt att vissa gamla karaktärer kommer att dyka upp endast i förbifarten som blinkningar till den äldre publiken.

Den som ser den nya V-serien kommer att behöva nollställa sig helt. Vilket inte blir lätt. Många av oss är nostalgiker och minns charmen med 80-talsserien, inte minst karaktärerna Diana, Willie, Steven och Martin. Alla ska nu ersättas med nya och en ny historia berättas utifrån liknande grundtankar: hur den blinda massan kan bedras av dess ledare. Den nya serien kommer att kretsa kring Home Security-agenten Erica Evans, vars son har problem och lockas av besökarna från rymden.

Jag har länge funderat över vilket bra TV-spel V skulle kunna bli. Ett sci-fi-FPS i kanske tre delar. Det är därför intressant att höra att Jace Hall, som en gång grundade Monolith, är inblandad i projektet. Eftersom det snarare är regel än undantag att populära filmer och serier även får en motsvarighet i spelvärlden, kan vi kanske börja hoppas på ett V-spel framöver.

Risken med nyinspelningar av gamla klassiker är förstås alltid att de dels förstör det nostalgiska skimret vi lever med av det vi älskade för 10 eller 20 år sedan. Dels att de misslyckas med att leverera samma känsla som originalet. Det är svårt att tillfredsställa nostalgiker. Ett första steg är ju att få rösterna rätt...