måndag 21 juli 2008

V - andra generationen

Någon som minns V - 80-talsklassikern om de utomjordiska ödlorna i människodräkter som kom till jorden för att stjäla vårt vatten och använda mänskligheten som mat? De första fem avsnitten blev succéer och även om serien har åldrats betänkligt (främst ur teknisk synpunkt) finns charmen fortfarande kvar. Framför allt om man följde serien och minns den väl.

Kenneth Johnson låg bakom de två första avsnitten (V: The Original Miniseries) och han kommenterar dem själv i DVD:n. V: The Final Battle (avsnitt 3-5) kom senare och knöt ihop historien rätt bra. Därefter kom emellertid en lång TV-serie i 19 avsnitt, V: The Complete Series, som visades i svensk TV men kom på DVD-box först i år.

Jane Badler spelar Diana, en av filmhistoriens tuffaste bad girls
med isande blick och oklanderligt rött läppstift.

Nu händer det saker i V-land igen. I år kom manusförfattaren och regissören Kenneth Johnsons bok V: The Second Generation. Boken är enligt uppgift en fortsättning på hans historia från 1983 (avsnitt 1-2), och den ska nu bli miniserie. Att döma av vad folk tycker om den på Amazon.com finns det ganska litet hopp om att denna miniserie skulle bli särskilt bra, men vi får väl helt enkelt vänta och se. Själv kom jag att betrakta avsnitt 1-5 som hela historien och bortsåg från den längre budgetserie som kom efteråt.

Finansieringen är tydligen inte riktigt klar ännu, vilket pekar på ett alltför vanligt hinder. Att göra uppföljare till en miniserie som är 25 år gammal är mycket vanskligt även ur andra perspektiv. Karaktärerna har åldrats, historien har åldrats och samtidigt har publikens krav ökat. Vi får väl helt enkelt vänta och se, Imdb anger 2009 som releaseår. Men just nu är det nog mer av en förhoppning än något annat.

De "farkoster" som användes vid inspelningen av V är inte fullt lika häftiga i dag.