tisdag 22 juli 2008

Sonic är död - länge leve Sonic


Många har dödförklarat Segas gamla maskot Sonic många gånger om och efter att Sonic Team våldtagit sin gamle kotte även till den nya generationens konsoler (genom Sonic The Hedgehog till Xbox 360 och PlayStation 3) har även jag börjat acceptera att slutet är om inte redan här så i alla fall ohyggligt nära för den snabbfotade figuren.

Sega kan just ha tagit det där sista steget. Samtidigt som vi tittar på trailers för Sonic Unleashed med viss skepsis brakar Sega fram och utannonserar Sonic and the Black Knight till Wii. Spelet är någon sorts fortsättning på Sonic and the Secret Rings och tar Sonic till legenden om kung Arthur. Sonic ska bli medeltida riddare. Ja, ni förstår själva...

Sonic blev otroligt populär efter sitt första och framför allt andra äventyr till Mega Drive i början av 90-talet. Efter att tekniken möjliggjorde helt andra spel än vad Mega Drive kunde hantera spårade det emellertid ur för Sega och Sonic Team och vi har egentligen inte fått se ett enda riktigt bra Sonic-spel i 3D. Jag vidhåller att det går att göra ett bra Sonic-spel i 3D, problemet är inte att tekniken har sprungit ifrån Sonic. Problemet är att Sega inte verkar ha förstått vad som gjorde Sonic så populär en gång i tiden. Bandesignen. Snabbheten. Den fantastiska musiken. De fantasifulla bossfighterna.

Inget av detta har de bibehållit. Allt, precis allt, har saknats i Sonics pinsamma 3D-äventyr, som dessutom har varit rena synfel på grund av usel kamera och fladdrig kontroll. Glimtar av den gamla goda tiden har funnits i spel som Sonic Adventure och Sonic and the Secret Rings, men kanske är det bara nostalgiker som jag som minns dem. Segas plötsliga oförmåga att producera bra spel efter Dreamcasts död har dock inte bara drabbat Sonic-spelen, så problemet är egentligen större än så.

Det är dags att inse att Sonic är död, åtminstone så länge Sega får ha hand om honom. Kanske vore det bättre om Sonic Team släppte sin karaktär till utvecklare som har hantverket i sig, förslagsvis Naughty Dog, Rare eller en studio inom Nintendo. Från Sonic Team själva verkar vi nämligen aldrig få ett se ett bra Sonic-spel igen.

Sonic som riddare. Hur kan man ens komma på något så urbota dumt?