måndag 14 juli 2008

Sony: "Vi konkurrerar inte med Nintendo"


Microsoft säger att deras konkurrent heter Sony, inte Nintendo. Samtidigt tror/hoppas de att Wii-spelare som söker bredare spelupplevelser över tid ska övergå till Xbox 360. Sony för ett liknande resonemang. Sonys Howard Stringer säger:

"Jag har spelat Nintendo Wii. Jag ser den inte som en konkurrent. Det rör sig mer om en dyr, nischad spelmaskin. Vi säljer många PlayStation 3 just nu och det är fortfarande det bästa sättet att köpa en Blu-ray-spelare."

Det är sant att Wii lockar köpare som inte skulle komma på tanken att köpa en Xbox 360 eller en PlayStation 3, men i förlängningen blir Stringers resonemang ihåligt. De slåss nämligen om samma tredjepartsutvecklare och även om många spel utvecklas som multiformatsspel och släpps till alla plattformar samtidigt, är det kampen om exklusiviteterna som är mest värdefulla. Här konkurrerar Sony onekligen med både Nintendo och Microsoft. Varje spelutvecklare måste fatta beslutet att utveckla till en, två eller alla tre plattformar och faktum är att Wii just nu lockar många exklusiva utvecklare och säljer mer än dubbelt så bra som sina båda konkurrenter separat.

Att sticka huvudet i sanden och påstå att Nintendo inte är en konkurrent är bara ett fånigt sätt att inte låtsas om företagets framgångar - framgångar som både Sony och Microsoft förlorar pengar på. Lite rakryggad ärlighet från vissa storföretaget hade inte skadat. Men så är det ju business och ingen ärlighetstävling.