måndag 26 april 2010

"Inget Splinter Cell: Conviction till PS3"

Formatexklusiva spel skapar alltid rykten om att de förr eller senare ska släppas till något annat format. Detta har även gällt Splinter Cell: Conviction, som nyligen släpptes till Xbox 360. Ubisoft känner sig därför tvungna att bekräfta att spelet de facto är exklusivt för Xbox 360, men att det som planerat även släpps till PC snart. Några PlayStation 3-version är inte aktuell, hävdas det.

Kommer detta ta död på ryktena? Troligen inte. Det är nämligen allt ovanligare med helt formatexklusiva spel och desto vanligare med tidsexklusiviteter. Det betyder att ett spel släpps exklusivt för ett format och förblir exklusivt under en begränsad tid för att sedan konverteras till ett eller flera andra format. Det såg vi med bland annat BioShock, som släpptes till Xbox 360 och PC och nådde PlayStation 3 långt senare (med begränsad framgång).

Problemet med denna strategi är att hypen för spelet ofta har lagt sig när det väl når övriga format, vilket skadar säljsiffrorna. Utvecklarna och utgivarna kanske insåg detta inför arbetet med BioShock 2. Det släpptes nämligen även till PlayStation 3 direkt.