tisdag 11 maj 2010

Microsoft+LG = 3D?

Microsoft ska enligt uppgift ha skrivit ett samarbetsavtal med LG som gäller marknadsföring av nya 3D-TV-apparater i Sydkorea.

Detta gäller alltså endast den sydkoreanska marknaden för tillfället, vilket signalerar att både LG och Microsoft vill pröva sig fram. Ingen vet ännu hur intresserade konsumenterna är av 3D-tekniken. Det är en sak att betala lite extra för att se en 3D-film på bio, en helt annan att lägga stora summor på att få tekniken till det egna vardagsrummet. Microsoft har tidigare uttryckt viss tveksamhet kring konsumenternas intresse. Att de nu ska ha tecknat ett avtal med LG som endast gäller den sydkoreanska marknaden visar att Microsoft är redo att se efter lite närmare.

Vad betyder avtalet mer konkret? Det hävdas att LG:s 3D-LED-apparater ska bundlas med 3D-spel till Xbox 360. Microsoft har hela tiden hävdat att konsolen är redo för 3D-tekniken, precis som PlayStation 3. Snart får vi svaret. Marknadsföringskampanjen ska starta i slutet av juni.

Sony har lanserat och fortsätter att lansera nya 3DTV-modeller. Än så länge är de dyra, men priserna lär sjunka snabbt de kommande åren - precis som med alla nya elektronikprodukter (förutom Apples, då). Sony kommer säkert att pusha tekniken genom att bundla 3DTV med PlayStation 3-konsoler.

Är 3D något att ha, då? Kombinationen Natal och 3D är onekligen intressant. Det kan leda till helt nya spelupplevelser. Men jag tror inte att Natal kommer att bli mer än ett komplement till den vanliga handkontrollen. På samma sätt lär inte 3D blir mer än ett komplement till vanlig 2D-TV. Det är ju faktiskt bara intressant i enstaka fall (storslagna filmer av typen Avatar, 2012 eller Titanic). Vem vill se nyheterna eller På spåret i 3D?

Vi lever i spännande tider. Spel-, film-, musik- och TV-branscherna sammanstrålar på ett sätt som vi aldrig sett tidigare. I en ständigt uppkopplad värld kan konsoler uppdateras med ny mjukvara och därmed få nytt liv. Det kommer att dröja innan denna spelgeneration ersätts av en ny. Sony och Microsoft arbetar febrilt för att PlayStation 3 och Xbox 360 ska få leva länge och väl.

Är 3D-TV framtiden?