torsdag 13 maj 2010

Ny PSP på E3?

Ryktesspridningen är igång inför sommarens E3-mässa. En källa hävdar att Sony kommer att visa upp en uppföljare till PSP.

Det är inte osannolikt. Nintendo har spottat ur sig nya varianter av Nintendo DS de senaste åren medan Sony suttit stilla i båten med sin någorlunda framgångsrika PSP. Om vi inte räknar med praktfiaskot PSP Go, då. Visserligen har de släppt modifierade varianter som PSP-3000, men skillnaderna har varit små. Världen väntar fortfarande på en ny, fräsch PSP-konsol till ett rimligt pris.

Samtidigt meddelas att Sony fortsätter göra stora förluster. PlayStation-divisionen gjorde under räkenskapsåret som avslutades den 31 mars i år en förlust på över 889 miljoner dollar, vilket motsvarar ungefär 6,7 miljarder svenska kronor. Förlusten skylldes delvis på ogynnsam växelkurs och nedgångar i PSP-försäljningen och försäljningen av spel till PlayStation 2. PlayStation 3 gjorde nämligen ett väldigt bra år med 13 miljoner sålda enheter (jämfört med drygt 10 året innan).

Det är emellertid tydligt att dessa förluster inte kan fortsätta i all evighet. Kanske skulle en ny PSP-modell kunna stjäla tillbaka marknadsandelar som Nintendo DS oupphörligen kapar åt sig. Samtidigt hyser Sony stora förhoppningar att rörelsekontrollen Move ska göra PlayStation 3 ännu hetare inför årets julhandel.