tisdag 24 juli 2012

Nolans Batman överlägsen superhjälte

Det pratas om biorekord för nya Batmanfilmen The Dark Knight Rises, men enligt uppgifter som redovisas i DN drog filmen "bara" in drygt 160 miljoner dollar under premiärhelgen, betydligt mindre än de 207 miljoner som Avengers lyckades dra in.

En inte helt osannolik förklaring är att dödsskjutningen i Aurora, Colorado, påverkade negativt. Folk var måhända inte så sugna att gå och se filmen efter detta vansinnesdåd.

Nu lär nya Batman ändå gå starkt. Christopher Nolan har med sina tre filmer gjutit nytt liv i en avsomnad superhjälte som gjorde en stark återkomst i Batman 1989 men som därefter mest blev en pajasfigur i en rad pinsamma Batmanfilmer med olika skådespelare under läderkostymen.

Jag var tveksam inför Batman Begins, men Christian Bale är en utmärkt Batman. Även om det tog lite tid att vänja sig vid hans whiskyröst. Normalt har jag inget till övers för superhjältefilmer, men med Batman har Christpher Nolan lyckats göra en mörk och angelägen historia om etik och moral, om rättsstatens funktion och korruptionens fördärvande kraft. Man behöver inte vara det minsta intresserad av superhjältar för att kunna uppskatta Nolans filmer.

Passande nog har Batman även pånyttfötts i spelvärlden med två riktigt bra licensspel i Batman - Arkham Asylum och Batman - Arkham City. Läderlappen är minst sagt het igen.

I morgon har The Dark Knight Rises biopremiär i Sverige.