onsdag 19 september 2012

Sony visade upp ny PS3


Efter rykten och läckta bilder som påstods föreställa den nya slimmade modellen av PlayStation 3 har Sony slutligen visat upp konsolen på Tokyo Game Show.

Något namn har konsolen ännu inte, men den är väsentligt mindre än de båda tidigare modellerna: Hälften så tung som originalmodellen, en fjärdedel mindre och en femtedel lättare än PS3 Slim.

Det är lite oklart om ryktena om en toppmatad konsol stämmer eller inte. Konsolen ser ut att ha en lucka, men hur den öppnas framgår inte. Månne dras den åt sidan? Sony lanserar sin nya PS3 i en 250gb- och en 500gb-variant - förutom i Europa. Vi får förutom 500gb-modellen även en modell med 12gb flashminne.

Prissättningen är minst sagt förbryllande. 229 euro (vilket lär betyda 2300 kr i Sverige) för en PlayStation 3 med 12gb flashminne verkar minst sagt i överkant när PS3 Slim med 320 gb hårddisk går att hitta under 2 000 kronor i butik. 500gb-varianten, som nog blir den de flesta köper, ska kosta 300 euro. Huruvida PS3 Slim samtidigt sänks i pris är ännu oklart.

Den 27 och 28 september lanseras de respektive modellerna i Europa. Japanerna får vänta till den 4 oktober.

Tajmingen för en ny PS3-modell är god. Den kommer att slåss mot Wii U i jul, ett ansiktslyft kan få Sonys konsol att se lite nyare och fräschare ut trots att den funnits med ett bra tag nu. Återstår att se hur Microsoft kontrar. Någon ny Xbox 360 är inte att vänta, däremot kan vi nog få se en ganska aggressiv prissättning inför julhandeln. Det är egentligen det enda kortet Microsoft har att spela mot Wii U. Det och en fet Halo 4-kampanj, förstås.