torsdag 13 september 2012

Wii U till Sverige den 30 november


Nu är det offentligt. Nintendos nya konsol Wii U släpps i Europa den 30 november.

Konsolen släpps i två utföranden; 300 dollar för en enklare vit version och 350 för en mer välmatad svart. Vad det betyder i Europa återstår att se, men räkna med 3 500 kronor och uppåt. Vilket nog är lite mer än vad många hoppats på.

Den vita konsolen har 8Gb lagringsutrymme mot 32Gb för den svarta. I det dyrare "deluxepaketet" medföljer även en ställning för konsolen och den beryktade gamepaden, en prenumeration på Nintendo Network Premium, en laddplats för gamepaden och spelet Nintendo Land. Pro-kontrollen, som liknar den till Xbox 360, säljs separat.

Är maskinen bakåtkompatibel? Ja. De flesta Wii-spel ska vara spelbara även på Wii U. Wii-spel som köpts digitalt kan föras över till Wii U.

Releasespel blir förutom FIFA 13 och Mass Effect 3: Special Edition även:

Zombi U
Call of Duty: Black Ops II
Nano Assult Neo
New Super Mario Bros. U
Nintendo Land
Raymand Legends
Trine 2: Director's Cut
Toki Tori 2

Listan över spel som släpps innan den 31 mars är förstås betydligt längre. Lite överraskande berättade Nintendo även att Platinum Games Bayonetta 2, som vi misstänkte var nedlagt på grund av originalets utgivare Segas taskiga ekonomi, blir Wii U-exklusivt. Nu blir Nintendo utgivare i stället.

I USA släpps Wii U något tidigare, den 18 november, medan japanerna får vänta till den 8 december. Nästa generation är alltså bara två månader bort.