tisdag 24 september 2013

Iphone 5S och 5C säljer rekordsnabbt


Frågan om hypen kring Apples Iphone har lagt sig kan enkelt besvaras med ett rungande: nej! Möjligen med tillägget "inte än".

Nya Iphone 5S och 5C har nämligen sålt i nio miljoner ex under den första helgen. Det är en anmärkningsvärd siffra, även om det alltså rör två olika modeller. Som jämförelse mäktade Iphone 5 med fem miljoner under sin premiärhelg. Att Apple för första gången valde att lansera telefonen i Kina samtidigt som USA, Kanada och Storbritannien har sannolikt hjälpt mycket.

Kina har blivit en allt viktigare marknad för smarttelefontillverkarna, även Apple. Under mina senaste besök i landet har jag framför allt sett inhemska märken och Samsung. Iphone är inte lika vanlig i Kina som i Applefrälsta Sverige, men visst syns den bland vanligt folk. Sannolikt är den mer frekvent i storstäder som Beijing och Shanghai, med relativt hög medelinkomst, än på lite mindre orter.

Apple har en väldigt trogen kundkrets. Frågan är hur många nya användare de har lockat med sin nya telefon och hur stor andel som bara har bytt upp sig från en äldre modell.